Bosna i Hercegovina

Je li SDA pred novom aferom: Da li se trgovalo utjecajem s ciljem uvođenja Harisa Zahiragića u Skupštinu KS?

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić iduće sedmice trebao bi preuzeti dužnost zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Kako smo ranije pisali, četiri osobe morale su se odreći svojih mandata kako bi podobni Zahiragić bio ustoličen.

Da bi Zahiragić bio izabran za zastupnika u Skupštini KS bilo je potrebno prije svega da se zastupnica SDA Samra Ćosović-Hajdarević odrekne mandata. KO SDA Sarajevo, prije zahtjeva upućenog Ćosović-Hajdarević, predlagao je zastupnici Admeli Hodžić da se ona odrekne svog mandata u korist Zahiragića, ali je taj prijedlog Hodžić odbila i ubrzo napustila Klub SDA u Skupštini KS.

CIK BiH je nakon ostavke Ćosović-Hajdarević mandat po automatizmu dodijelio sljedećem kandidatu sa liste, a to je Hazim Bahtanović. Već isti dan Bahtanović je odbio mandat pa je CIK ponovio preceduru i mandat dodijelio idućoj kandidatkinji s liste, odnosno Seniji Milišić.

I ona je kao i Bahtanović odbila mandat pa je CIK BiH donio odluku o dodjeli mandata idućem kandidatu s liste SDA, tj. Senadu Hasanspahiću zvanom Cvrletu, a koji je poznat bh. javnosti iz afere “Asim”.

Tek nakon što je Cvrle odbio svoj mandat CIK BiH je postavio Zahiragića na mjesto zastupnika u Skupštini KS, a on će zvanično postati zastupnik na idućoj sjednici Skupštine KS.

Nakon ovakvog razvoja dešavanja postavlja se logično pitanje da li u procesu realizacije plana SDA da Zahiragić po svaku cijenu dobije mandatu ima elemenata krivičnih dijela vezanih za trgovinu utjecajem.

Od dana od kad je Samra Ćosović-Hajdarević podnijela ostavku znalo se kako je mjesto zastupnika namijenjeno Harisu Zahiragiću. Tog istog dana mediji su objavili kako je mjesto “rezervisano” za Zahiragića, a tek naknadno Bahtanović, Milišić i Hasanspahić su odricanjem od mandata potvrdili tačnost tih navoda.

Davanje prednosti podobnim poznanicima naziva se nepotizam i zbog toga se postavlja pitanje hoće li pravna država istražiti pod kojim su uslovima funkcioneri SDA naprasno odustatli od svojih mandata u korist privatnog zastupnika Sebije Izetbegović.

Sve više se priča i o tome kako je SDA skovala plan da se oduži Samri Ćosović-Hajdarević što se povukla u korist Zahiragića. To oduženje bit će u formi uhljebljenja u neku državnu instituciju.

Funkcioneri SDA, prema nezvaničnim pričama, svjesni su svojih propusta, ali su relaksirani jer, kako tvrde pod svojom kontrolom imaju ili bar misle da imaju Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button