Ilidza

Šta je Senaid Memić prije svog odlaska zakuhao u općini Ilidža?

Korupcija u zapošljavanju i fiktivni konkursi itekako su česta pojava kada je u pitanju zapošljavanje u državne institucije u Bosni i Hercegovini. Najbolje to znaju nezaposleni, koji i pored svog znanja i obrazovanja, zbog podobnih, ne mogu dokazati da su sposobni.

Jedan od primjera fiktivnih konkursa objavljen je odmah nakon izbora putem Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine (ADSFBiH) u Općini Ilidža, piše Slobodna Bosna.

Naime, ova općina ne samo da traži jednog službenika, već njih 33.

Postavlja se pitanje da li Općini zaista od zvanično 234 zaposlena službenika trebaju još dodatna 33 koji će godišnji budžet, jednostavnom računicom, opteretiti za čak 1,5 milion KM?

U Općini su za “Slobodnu Bosnu”, kazali da nisu u pitanju nova radna mjesta. Naime, iako ne priznaju, da se zaključiti da se radi o fiktivnim konkursima, a to sve u Općini opravdavaju nepostojanjem zakonskih mogućnosti napredovanja u službi doškolovanjem, od pozicije namještenika u državnog službenika, bez konkursne procedure.

“Ovim stvaramo mogućnost da ljudi koji rade po 20 godina, mogu napredovati u skladu sa stečenom stručnom spremom”, pojasnili su u Općini.

Za odgovor na ovu temu u ADSFBIH su kazali:

Tačno je da je Agencija objavila tri javna konkursa za prijem državnih službenika u Općinu Ilidža. Isto je u skladu sa nadležnostima Agencije propisanim u članu 64. stav 2. tačka a) i b)  Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH. Na osnovu ovlaštenja iz Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo Agencija objavljuje i provodi konkursne procedure  za kantonalne i općinske organe državne službe kao i za Grad Sarajevo .

U vezi s navedenim nadležnostima objavljeni su i javni konkursi za Općinu Ilidža. Agencija nije nadležna preispitivati niti ulaziti u razloge zbog kojih organi državne službe traže popunu radnih mjesta državnih službenika, niti zbog čega žele popuniti traženi broj radnih mjesta.”

Slobodna Bosna je upit poslala i Upravnoj inspekciji, koja je, prema njihovim izvorima, nedavno posjetila ovu općinu, a šta su tamo radili i šta su pronašli, nisu saznali.

Međutim, odgovor na pitanje koje se samo nameće, jesu li ova 33 državna službenika koja su se 20 godina školovala kako bi sad bili unaprijeđeni na bolje pozicije, prebačena kao vruć krompir novom načelniku kako bi se kola slomila na njemu, umjesto na još aktuelnom, koji ih je već regularno uhljebio, a sad i unaprijedio, bit će poznat ubrzo.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button