Svijet

Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao Bidenu pobjedu na američkim izborima

Predsjednik Kine Xi Jinping čestitao je Joeu Bidenu na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima u SAD-u, izrazivši nadu da bi ove dvije zemlje mogle promovisati zdrav i stabilan razvoj bilateralnih veza.

Kinesko-američki odnosi pogoršali su se u najvećoj mjeri tokom četiri godine mandata dosadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a sporovi su tinjali od pitanja oko trgovine i tehnologije pa sve do Hong Konga i koronavirusa.

U svojoj čestitki Bidenu, Xi je kazao da zdrave odnose između ove dvije najveće svjetske ekonomije ne očekuju samo njihovi narodi nego i međunarodna zajednica.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, čestitalo je Bidenu pobjedu 13. novembra, gotovo sedmicu nakon objavljivanja rezultata, a Xi Jinping danas, 22 dana nakon održavanja izbora u Americi. Poređenja radi, Xi Jinping je 2016. godine čestitao Trumpu 9. novembra, dan nakon izbora, piše Reuters.

Također u srijedu, kineski potpredsjednik Wang Qishan čestitao je Bidenovoj kandidatkinji Kamali Harris što je izabrana za potpredsjednicu SAD-a.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button