Bosna i Hercegovina

Hitna sjednica CIK-a: Narod i pravda kažnjeni zbog snimaka Elmedina Konakovića

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine održala je danas hitnu sjednicu, na kojoj su izrečene novčane kazne za političke stranke Narod i pravda i Nezavisni blok zbog kršenja izborne šutnje.

Narod i pravda je dobila kaznu od 1.000 KM jer je predsjednik ove stranke Elemedin Konaković 15. novembra na dan održavanja lokalnih izbora putem društvene mreže Facebook vršio javno političko oglašavanje i time prekršio odredbe Izbornog zakona.

CIK-u je prigovor uputila Općinska ogranizacija SDA Novi Grad Sarajevo.

Osim Naroda i pravde, CIK je danas izrekao kaznu i Nezavisnom bloku, stranci Senada Šepića, jer je, kako je istaknuto na sjednici, “njihov kandidat Admir Mujanović putem Facebooka vršio političke aktivnosti i time prekršio odredbe Izbornog zakona”.

I ovoj političkoj stranci izrečena je kazna od hiljadu KM. Ovaj slučaj prijavila je Općinska ogranizacija SDA Hadžići.

SNSD je u Trebinju prijavio Nebojšu Vukanovića zbog fotografija koje je objavljivao, a na kojima se vidi kako članovi SNSD-a na dan izbora dijele pakete sa hranom glasačima.

CIK nije prihvatio ovu prijavu i skinuta je sa Dnevnog reda, da bi se utvrdile dodatne činjenice do naredne sjednice.

Član CiK-a Suad Arnautović je na sjednici kazao da ovim nije prekršena izborna šutnja, i da ako je ovo snimio, ne treba ga kažnjavati, već ga pohvaliti.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button