Biznis

Komora medicinskih sestara Kantona Sarajevo traži hitno zapošljavanje novih radnika

Borbu protiv pandemije koronavirusa su nazvali ratom protiv nevidljivog neprijatelja i upozorili su da on ugrožava zdravlje svih ljudi. Podsjetili su da odnosi i brojne žrtve.

Ukazali su na velike napore zdravstvenih radnika.

“Nevidiljivi dio zdravstvenog sistema koji skrbi za cjelokupno zdravlje stanovništva u zajednici, koja svakodnevno ulaže velike napore pružajući zdravstvenu njegu svim bolesnicima u bolnicama, su medicinske sestre-tehničari. To je vojska na prvoj liniji zdravstvenih ustanova koja broji 2.700 medicinskih sestara-tehničara većinom ženskog spola, koja koristeći veliko znanje, vještine, snalažljivost i entuzijazam, neumorno pruža pomoć, podršku i zdravstvenu njegu svim pacijentima, posebno pacijentima u novonastaloj epidemiološkoj situaciji”, poručili su.

Tvrde da zdravstveni sistem nikada neće zakazati zbog uskraćivanja zdravstvene njege svim pacijetnima kojima je potrebna, bilo da su hronični bolesnici ili aktuno zaraženi od koronavirusa, budući da su medicinske sestre-tehničari to dokazali u svim dosadašnjim vanrednim situacijama.

Uputili su apel građanima.

“Međutim, želimo apelovati na širu društvenu zajednicu da uloži sve napore u poštivanju protupandemijskih mjera zaštite, da razumije i cijeni velikitrud, fizičko i psihičko opterećenje koje medicinske sestre-tehničari imaju svakodnevno u svom radu”, potcrtali su.

U Komori su ocijenili da je broj medicinskih sestara-tehničara uvijek bio nedostatan bez obzira na njihove opravdane potrebe i značaj.

“Ovaj problem prisutan je godinama, iako smo kontinuirano podsjećali odgovorne na potrebe i zahtjeve zdravstvenog sistema, na žalost bez konkretnog rješenja. Svemu tome pridonosi nedostatak strateškog plana za razvoj sestrinstva u Kantonu Sarajevo (upošljavanje novih kadrova prema iskazanim potrebama zdravstvenih organizacija i potrebama u vanrednim situacijama)”, naglasili su.

Pozvali su nadležne da im pomognu.

“U skladu sa navedenim upućujemo apel donosiocima političkih odluka vezanih za zdravstvo u Kantonu Sarajevo da učine sve napore da donesu hitne mjere zapošljavanja novih medicinskih sestara-tehničara u zdravstvene organizacije, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i stanje u zdravstvu”, istakli su.

Ukazali su da sestre-tehničari različitih nivoa obrazovanja rješavaju 70 posto zdravstvenih zadataka, kako su naveli, posebno složenih specijalističkih zadataka u kliničkoj praksi za koje nisu adekvatno vrednovani u sistemu zdravstvene zaštite.

“Stoga zahtjevamo da se što prije vrednuje njihov rad skladno stečenom obrazovanju i kompetencijama koje se itekako koriste u svakodnevnim radnim procesima”, saopćili su iz Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button