Bosna i Hercegovina

CIK otvara istragu zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici

Centrama izborna komisija (CIK) BiH donijela je na današnjoj hitnoj sjednici odluku o otvaranju istrage zbog izbornih nepravilnosti tokom glasanja u Srebrenici.

Kako je rečeno na sjednici CIK-a, pokretanje postupka utvrđivanja činjenica o tvrdnjama o povredama izbornih pravila,otvorena je na osnovu prigovora inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

U svom zahtjevu traži se poništavanje izbora u Srebrenici zbog, kako su naveli, postojanja sumnje da je oko 200 ljudi u Srebrenici glasalo sa falsifikovanim ličnim kartama.

Kako je rekao Predsjednik CIK-a Željko Bakalar u međuvremenu je stigao prigovor i od još nekih političkih subjekata.

“Zbog svega navedenog u dopisu inicijative “Moja adresa: Srebrenica” CIK je donosi odluku o otvaranju istrage”, kazao je Bakalar.

Podsjećamo, zajednička lista “Moja adresa: Srebrenica” uputila je žalbu prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH te je zatražila da se pokrene istraga o licima koja su pristupila glasanju u Srebrenici bez važećih dokumenata BiH.

“Imamo informaciju da je najmanje 1.400 osoba koja se nalaze na biračkom spisku u Srebrenici prije mjesec dana nisu imali nijedan važeći dokument BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. Uvidom u biračke spiskove i praćenje izlaznosti na izborima, posebno na biračkim mjestima u Skelanima, utvrdili smo da je zabilježena izlaznost desetina lica koja nisu imala važeće dokumente”, naveli su iz inicijative “Moja adresa:Srebrenica”.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button