Bosna i Hercegovina

Ne bi imali problem s migrantima da ministar Cikotić radi svoj posao: Migranti ne padaju s neba u Sarajevo!

Sinoćnje ubistvo u Otesu, koje su počinili migranti, potreslo je kompletnu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj tragični događaj ponovo je na dnevni red stavio nesposobnost države BiH, prije svega Ministarstva sigurnosti BiH, da se nosi s izazovom migrantske krize.

Stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo nije na zavidnom nivou. Jedan od ključnih uzroka takvog stanja je činjenica da Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nedostaje nekoliko stotina policijskih službenika.

Da bi se omogućio prijem novih policajaca bilo je potrebno izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima KS i Zakon o policijskim službenicima KS. Na tim izmjenama insistirali su ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko i zastupnik u Skupštini KS, koji je i federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara.

Njih dvojica u svojim izjavama upravo su migrantsku krizu navodili kao jedan od razloga zbog kojeg se što prije mora izvršiti prijem novih policijskih službenika. Međutim, izmjene i dopune dva policijska zakona naišle su na blokadu ministara iz reda SDA u Vladi KS.

Zbog amandmana SDA usvajanje zakona je prolongirana što direktno znači da je i prijem novih policijskih službenika prolongiran. Nedostatak policijskog kadra u MUP-u KS posebno je vidljiv proteklih mjeseci jer je veći broj policajaca svakodnevno angažovan na zadacima koji se odnose na kontrolu poštivanja mjera vezanih za COVID-19, a pored toga određeni broj policijskih službenika nalazi se u izolaciji zbog oboljenja od koronavirusa.

Sve te činjenice bile su poznate ministrima iz reda SDA, ali su svejedno opstruirali usvajanje zakona i samim tim opstruirali prijem novih policajaca koji će nakon stupanja na dužnost uveliko pomoći poboljšanju stanja sigurnosti u KS.

Što se tiče rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, potrebno je istaći kako je prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, ono nadležno samo za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma, međukantonalnog kriminala, stavljanja u promet opojnih droga i organiziranog kriminala. To znači da entitet Federacija BiH nema nadležnost da se upliće u sigurnosni sistem kantona u sastavu FBiH, odnosno da se miješa u operativni rad kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, važno je istaći kako ni kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, a ni Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nisu nadležni za pitanja koja se odnose na državnu granicu. Srž problema koji BiH ima s migrantskom krizom je upravo državna granica.

Naime, migranti u Bosnu i Hercegovine ne padaju s neba već u našu zemlju ulaze iz susjednih zemalja na način da bez bilo kakvih poteškoća pređu kopnenu granicu BiH. Pitanja vezana za državnu granicu su pitanja za ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića.

Zakon o Graničnoj policiji BiH jasno kaže da je “Granična policija Bosne i Hercegovine upravna organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, s operativnom samostalnošću, osnovana radi obavljanja policijskih poslova vezanih za nadzor i kontrolu prelaska granice BiH, i drugih poslova propisanih zakonom”. Prema istom zakonu “direktor Granične policije Bosne i Hercegovine za svoj rad i rad Granične policije Bosne i Hercegovine odgovoran je ministru sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH”.

Kada bi ministar Cikotić radio svoj posao kako treba onda kantoni unutar Federacije BiH ne bi imali problem s migrantima jer – vrlo prosto – ilegalni migranti ne bi mogli ući na teritoriji Bosne i Hercegovine. Da je migrantska kriza pitanje koje ne pogađa pretjerano Cikotića imali smo priliku vidjeti prije par mjeseci kada je rješenja za deportaciju migranata nazvao “seksi idejama”, a migrante izjednačio s turistima uz poruku kako oni troše novac u BiH i na taj način podižu BDP.

Treba podsjetit i da su SDA funkcioneri, tačnije Šefik Džaferović i Bisera Turković, žestoko se usprotivili pokušajima bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da se napokon uhvati u koštac s migrantskom krizom. Radončić je zbog opstrukcija SDA podnio ostavku na dužnost ministra sigurnosti BiH jer je vidio da politika SDA nije rješavanje migrantske krize već zadržavanje statusa quo.

Iako se Džaferović nedavno pohvalio kako je zajedno s Cikotićem dogovorio vraćanje ilegalnih migranata u Pakistan građani BiH još uvijek nisu, a mala je vjerovatnoća i da će ikada vidjeti korist od njegov predizbornog dogovora sa vlastima u Islamabadu.

Migranti s kriminalnom prošlošću, skloni fizičkim napadima, krađama, konzumaciji narkotika i tako dalje predstavljaju veliki sigurnosni izazov za BiH. Postavlja se pitanje šta uopšte radi Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH ako se uzme u obzir činjenica da su migranti strani državljani i da počinju predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com