Ilidza

Mještani Ilidže ogorčeni zbog migranata: Mi brinemo o njima, a oni nam vraćaju ubistvom

Kako su istakli, današnjim protestom kojem se odazvao veliki broj ljudi, poručuju da neće tolerisati bahato ponašanje migranata, ali ni institucija. Pozvali su na ubrzanje istrage o ubistvu.

Među okupljenima na Ilidži bio je i aktuelni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Poturak koji se osvrnuo na dešavanja na Ilidži.

“Pitanje je ko je sljedeći, moj brat, vaša sestra, tvoje dijete, bilo ko. Hoće li mene ubiti? Ima nas ovdje koji ćemo se suprotstaviti svima. Nama treba pravi ministar sigurnosti koji će skloniti migrante s ulica i tražimo da nadležne institucije djeluju u roku od 24 sata i iznađu način kako da pomognu građanima BiH. Mi brinemo o njima, a oni nam vraćaju ubistvom našeg građanina”, rekao je Poturak.

Poturak se osvrnuo i na stanje u Krajini kazavši da mnogi ne mogu ni zamisliti kakav teror zbog migranata proživljavaju građani Unskosanskog kantona.

“Izgleda da je došlo vrijeme da narod mora uzeti stvar u svoje ruke, a mi to ne želimo. Tražimo od nadležnih da hitno i na sve moguće načine prije svega sklone migrante s ulica, smjeste ih u kampove, a potom ispitaju zašto su oni ovdje, šta žele i rade. Šta će njima noževi u slobodnoj zemlji. Voda nam je došla preko glave i ovo trpiti nećemo”, istakao je Poturak, što je gomila iza njega ispratila aplauzom i ovacijama.

Demonstrantima se pridružio i novoizabrani načelnik Ilidže Nermin Muzur koji je iskazao gnjev zbog sinoćnjeg događaja.

“Svjedočimo teškoj noći na Ildži. Naši sugrađani svakodnevno su izloženi problemima s migrantima, ali sinoć je situacija eskalirala. Nisam znao u početku o kome je riječ, a poslije sam saznao da su napadnuti momci iz moje generacije koji su preživjeli rat, a evo ne mogu normalno živjeti u miru u svojoj zemlji”, rekao je Muzur.

On je dodao i da od onih planiranih od 300 do 500 migranata na Ilidži, sada ih već ima više od 3.000.

“Pozivam sve nadležne, prije svega Ministarstvio sigurnosti BiH, da što prije stave pod kontrolu ovu situaciju. Ovo je zaista veliki problem i bez neke široke akcije koja će pretresti ovaj cijeli teren, mi ne možemo očekivati bolje stanje”, naglasio je Muzur.

Mještani Ilidže kazali su i kako su svjesni da njihovo današnje okupljanje nije u skladu s epidemiološkim mjerama. Većina ih se trudila nositi masku, dok je održavanje distance bilo gotovo nemoguće. Poturak ih je u nekoliko navrata pozivao da se udalje jedni od drugih, ali čini se da je borba protiv migrantske krize za mještane i mještanke Ilidže danas ispred borbe s pandemijom koronavirusa.

Podsjetimo da su trojica migranata sinoć u ulici Barska na Otesu nožem napali mještane ovog naselja. U ovom napadu preminuo je jedan 36-godišnji državljanin BiH inicijala J. B., dok su još dvije osobe povrijeđene.

Dežurni tužilac koji je rukovodio uviđajem izdao je naredbu za obdukciju tijela stradalog. Sarajevska policija i dalje traga za trojicom osumnjičenih migranata.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com