Bosna i Hercegovina

Oglasili se lideri Četvorke: Imamo dokaze da se priprema izborna krađa, pozivamo građane da masovno izađu na izbore!

Predsjednici stranaka koje čine koaliciju „Četvorka“, Elmedin Konaković (NiP), Nermin Nikšić (SDP), Predrag Kojović (Naša stranka) i Ibrahim Hadžibajrić (NBL), oglasili su se povodom lokalnih izbora koji će u biti održani 15. novembra 2020. godine.

Zajedničko saopćenje za javnost lidera “Četvorke” prenosimo u cijelosti:

“Drage sugrađanke i sugrađani,

koalicijske stranke ‘Četvorke’ okupile su se oko zajedničkog programa i principa, stavljajući u prvi plan rješavanje stvarnih problema stanovništva i institucija ove zemlje. Već dvije godine uspješno istrajavamo i poštujemo datu riječ jedni drugima. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da kandidati, članovi i simpatizeri ‘Četvorke’ s velikim povjerenjem sarađuju na terenu, pružaju nesebičnu podršku zajedničkim kandidatima i uvažavaju partnerske liste, te da međusobnom solidarnošću i fokusiranjem na životne prioritete građana daju najveću potvrdu ispravnosti i garanciju ovoj zajedničkoj borbi.

Priprema malverzacija i izbornog inžinjeringa već je primijećena i evidentirana. Žalosna je činjenica da strukture koje upravljaju tim procesima koriste i tešku epidemiološku situaciju za ostvarivanje boljeg izbornog rezultata na nelegalan način. Ograničeni kapaciteti prostorija biračkih mjesta pokušavaju se iskoristiti za sprečavanje prisustva posmatrača i nadzora nad biračkim procesom. Indikativne su i izmjene predsjednika i članova biračkih odbora, te njihovih zamjena. Samo u Općini Centar, od 15. oktobra izvršeno je 269 izmjena u strukturi biračkih odbora!

Znajući na šta su sve spremni, izvršili smo posebne pripreme za suzbijanje izborne krađe i preduzet ćemo sve potrebne mjere da se obezbijedi pobjeda stvarne volje građana, a ne brojača glasova lojalnih vladajućim strukturama. Posebno nećemo dozvoliti nikakvo pravno nasilje i narušavanje demokratskog procesa glasanja i odlučivanja.

Pozivamo vas da u borbi za fer i pravedne izbore pružite svoju punu podršku. Vladajuće strukture očekuju da će vas proizvodnjom opće panike i straha odvratiti od glasanja, a da će njihove mašinerije završiti nečastan posao izbornog inžinjeringa. Pokažite im da su im očekivanja uzaludna. Masovna izlaznost na izbore je građanski iskorak na koji oni nemaju odgovor.

Stoga, izađimo na izbore 15. novembra, uz puno poštivanje svih epidemioloških mjera, ne dozvolimo da nas prozirnim manipulacijama uvjere da 15. novembra ostanemo kući, dok oni glasaju u naše ime i kradu moć kojom žele upravljati našim životima u naredne četiri godine. Ovi su izbori istinska prekretnica i velika šansa za stvarne političke promjene, kakve smo započeli  u Kantonu Sarajevu s Vladom ‘Šestorke’ i kakve ćemo uskoro zajednički nastaviti.”

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com