Bosna i Hercegovina

Ima li ‘policijski sat’ svoju drugu pozadinu – kako će na dan izbora funkcionisati birački odbori, posmatrači, ko će i kako voditi računa o sigurnom prijevozu glasačkih listića?

Krizni štab FBiH uveo je policijski sat koji će na snagu stupiti sutra, važit će od 23 sata do 5 ujutro svaki dan. Također jasno je navedeno da će se mjere koje sutra stupe na snagu, uključujući dakle i ovu, preispitivati svakih sedam dana.

Uzme li se to u obzir dolazi se do zaključka da se ove neće preispitivati do naredne sedmice. Kao da je ciljano mjera uvođenja policijskog sata donešena baš sada, da bi pod nju, bez preispitivanja, potpadao i dan izbora, nedjelja koja dolazi, 15. novembar.

Nemoguće je neprimijetiti zanimljivost trenutka u kojem se ova mjera donosi – nekoliko dana pred izbore, bez mogućnosti njenog preispitivanja prije ovog dana. O istoj su tek danas iz medija saznali svi i jako je malo vremena ostalo da se kvalitetno organizuje kvalitetno provođenje izbora u skladu sa ovom naredbom. Provođenje izbora nije samo ono što podrazumijeva vrijeme u kojem su otvorena biračka mjesta, nažalost, kod nas je puno važniji trenutak od zatvaranja biračkih mjesta.

Članovi biračkih odbora koji su raspoređeni po terenu, posmatrači, mobilni timovi, prijevoz glasačkih listića itd. sve su to stvari koje se sada u skladu sa ovom narebom trebaju urediti do nedjelje i o kojim se trebaju obavijestiti na desetine hiljada ljudi koji će biti na terenu direktno vezani za ove procese itd.

Postavlja se pitanje kome ova naredba najviše odgovara?

Podsjetimo li se da su ugostiteljski objekti imali svakako zabranu rada iz 23:00 sata, te da su se na ulicama mogli vidjeti samo rijetki prolaznici, ova mjera pored toga što je upitne zakonitosti, samo je još jedna u nizu onih nelogičnih koje smo od početka pandemije dobili od naših kriznih štabova. Iza konkretno ove naredbe, više je nego očigledno, da se ne krije briga za zdravljem građana. Naslućuje se da je pozadina sasvim drugačija, te se očekuje reakcija onih koji su stvarno nadležni za donošenje ovakve vrste naredbe.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com