Bosna i Hercegovina

“Hitno zatvorite sve mjesec dana, vaša neprofesionalnost i kukavičluk nas ubija”

Jasmila Žbanić, bh. režiserka putem svog Facebook profila tražila je od Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da se zatvore svi ugostiteljski objekti, kulturni objekti, odgode predizborni skupovi kao i izbori zbog loše epidemiološke situacije.

Žbanić je Kriznom štabu poručila: “Sigurnije smo se osjećali s četnicima oko Sarajeva nego s vama koji upravljate našim životima”, dodavši da su ljekari i medicinsko osoblje na izdisaju.

“Uvedite mjere Njemačke, Francuske, Austrije. Hitno zatvorite sve mjesec dana! Vaša neprofesionalnost i kukavičluk nas ubija!!!”, napisala je Žbanić.

Njen status prenosimo u cjelosti:

“Vladi Kantona Sarajevo, Vladi Federacije : hitno zatvorite sve kafane, kina, pozorišta, škole, sportske aktivnosti. Zabranite sve predizborne skupove i sva okupljanja ! Odgodite izbore do 15. decembra.

Krizni štabe – sigurnije smo se osjećali s četnicima oko Sarajeva nego s vama koji upravljate našim životima. Ljekari su na izdisaju, medicinske sestre nemaju više snage, ljudi umiru!

Uvedite mjere Njemačke, Francuske, Austrije. Hitno zatvorite sve mjesec dana!

Vaša neprofesionalnost i kukavičluk nas ubija!!!”

 

Nakon analize 1.324 uzorka, prikupljena u periodu od 02. do 06. novembra ove godine, među kojima se nalaze i zaostali testovi prikupljeni od strane JU Dom zdravlja KS i obrađani u privatnim laboratorijama, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 507 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 316 osoba, odnosno 62,32 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 207 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (94) i Općoj bolnici (55) hospitalizirana je 149 osoba, od kojih šest koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene su 22 osobe.

Nažalost, desilo se i pet smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 141.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 4.662 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 05. novembra ove godine ukupno je registrovano 11.346 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 6.543 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 21. oktobra do 06. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 5.634 samoizolacije.

Iz Zavoda za javno zdravstvao Kantona Sarajevo, stanovništvu na području Kantona Sarajevo preporučuje da zbog COVID-19 pogoršane epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com