Bosna i Hercegovina

Vapaj medicinske sestre zaposlene u jednom Domu zdravlja u Sarajevu: Nad nama se vrši mobing, nismo mi krivi za velike gužve, vjerovatno ću napustiti ovaj posao!

Već danima gledamo velike gužve ispred četiri Covid ambulante u Sarajevu. Građani koji dođu na testiranje, čekaju po nekoliko sati kako bi ispunili tu obavezu. Oni koji satima čekaju u redu, za gužve uglavnom krive zdravstvene radnike, obične doktore i medicinske sestre, koji svakodnevno uz velike napore pokušavaju olakšati svojim pacijentima.

Zdravstveni radnici su svjesni problema s kojima se susreću pacijenti, stoga ih mole da se naoružaju strpljenjem i hrabrošću. Vjerovatno su oni najmanje krivi za trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, zbog koje je naš zdravstveni sistem,  već sada doživio kolaps.

Priča jedne medicinske sestre (identitet poznat redakciji portala), koja je zaposlena u jednom od sarajevskih Domova zdravlja, najbolje oslikava stanje i izazove sa kojim se svakodnevno suočavaju oni ‘obični’ zdravstveni radnici, koji danas trpe najveće kritike.

“Teško nam padaju kritike ljudi kojima pokušavamo pomoći. Sve je van naše kontrole, mi radimo kako nam naši šefovi kažu. Nas napadaju, a mi popadasmo od posla. Trenutno sam na bolovanju, jer sam pozitivna na Covid, što je drugi put da sam se zarazila od početka epidemije”, govori naša sagovornica.

“Većina nas trpi mobing na poslu od svojih nadređenih, koji rade prema uputama političkih subjekata koji njima komanduju. Nekada smo bili prinuđeni vratiti pacijente sa testiranja kako bi se prikazao manji broj testiranih i zaraženih naredni dan u medijima, jer očigledno određenim političkim nalogodavcima tako odgovara u datom trenutku”, priča sagovornica Source portala.

“Nekoliko puta sam privatno obilazila pacijente kako bi im pomogla, preporučila lijekove, tako samo se i zarazila. Neki od mojih kolega su napustili posao zbog ovih dešavanja, vjerujem da ću se i ja uskoro uraditi isto”, rekla nam je naša sagovonica.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com