Ilidza

Prevljak neistinito o projektu tramvajske pruge do Hrasnice

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Ilidža na predstojećim Lokalnim izborima, Fikret Prevljak u intervjuu za portal Klix je govorio između ostalog i o projektu izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Prevljak je tako ustvrdio da je projekat u dokumentacijskom smislu doveden do kraja još 2014. godine, te je prošli saziv Vlade KS, na čelu sa Edinom Fortom, optužio za opstrukcije.

Nismo mi uvijek bili vladajuća stranka u Kantonu Sarajevo i u onim trenucima kada nismo bili na vlasti pravljene su opstrukcije na ovom projektu, čak je i sadašnja “Četvorka” radila opstrukcije. Kao zastupnici u Skupštini kantona s područja Ilidže, mi smo 2014. godine pokrenuli ovaj projekt i on je u dokumentacijskom smislu bio doveden do kraja. Dolaskom Elmedina Konakovića (op. a. predsjednik Naroda i pravde) za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, ovaj projekt je obustavljen.

Fikret Prevljak, 26. oktobar 2020.

Istinomjer se neispunjenim obećanjem još uvijek aktuelnog načelnika Općine Ilidža Senaida Memića, bavio još u junu 2018. godine. Još 2016. godine najavljivan je sličan projekat, kada su navodno postojali i investitori iz Mađarske zainteresovani za gradnju ove tramvajske pruge.

Ministarstvo saobraćaja KS je u svoj plan javnih nabavki za 2018. godinu naknadno uvrstilo i izradu glavng projekta za prugu do Hrasnice, te u tu svrhu izdvojilo 150.000 KM, što znači da je tek te godine započela izrada glavnog projekta.

Osim toga ni tvrdnja da je prethodna Vlada KS vršila opstrukcije te da se nije bavila ovim projektom, također nije istinita. Naime, Vlada KS dala je na svojoj 42. redovnoj sjednici, održanoj 17. oktobra 2019. godine, saglasnost na kapitalni projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica. Za realizaciju ovog projekta, kako je tada navedeno, procijenjeni iznos sredstava iznosi 46 miliona KM. Projekt je tada usklađen sa Strategijom razvoja KS do 2020. godine, a uvršten je i u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020 – 2022. godine.

Početkom novembra 2019. godine potpisan je Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza Vlade KS i Općine Ilidža u vezi gradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će tvrdnju Fikreta Prevljaka da se projekat obustavio od decembra 2018. godine ocijeniti neistinitom.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com