Bosna i Hercegovina

Zašto Džaferović ne pita ambasadora Kine što nam preko Fadila, Fahrudina i Fikreta „uvališe“ neispravne respiratore?

Stranka demokratske akcije (SDA) od početka izbijanja afere „Respiratori“ pokušava putem službenih kanala komuniciranja i medija koji se uređuju iz Centrale SDA uvjeriti javnost kako su respiratori, koje je u dogovoru s vrhom SDA nabavio voditelj Fikret Hodžić, korisni. Ova priča pala je u vodu proteklih dana kada je konstatovano da su respiratori neispravni i da ih nije moguće instalirati u Kantonalnoj bolnici u Goraždu i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

SDA je na sve načine pokušala staviti u upotrebu sporne respiratore i na taj način stvoriti sliku kako Tužilaštvo BiH tobože progoni Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića samo zato što su Bošnjaci. Tačnije, kako progoni samo Novalića jer SDA u ovoj kompletnoj priči – tužno, ali istinito – baš briga i za Solakom i za Hodžićem.

Kako bi se relativizirala sramna nabavka nefunkcionalnih respiratora u kampanju se uključio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. On je 1. oktobra 2020. godine primio u posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga kojem je rekao da očekuje kako će se proizvođač uvezenih respiratora iz Kine izjasniti o kvalitetu i spektru primjene proizvoda.

„Ambasador Ping je istaknuo da se ova vrsta respiratora koju je nabavila bh strana u velikom broju koristi širom Kine te da se pokazala veoma efikasnom kada su u pitanju tretmani pacijenata oboljelih od virusa COVID19. On je naglasio da zamjerke na ovu vrstu respiratora nisu imale desetine drugih zemalja širom Evrope i svijeta koje su ovaj proizvod uvezle, te da su sve informacije javne i provjerljive na referentnim web stranicama“, pisalo je u saopćenju za javnost koje je dostavio javnosti kabinet Bakira Izetbegovića.

Cilj tih navoda u saopćenju Izetbegovića bio je da pokaže kako velike evropske zemlje, za razliku od Bosne i Hercegovine, nemaju zamjerke na „Fikretove respiratore“, a koji su „veoma efikasni“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović valjda bi trebao nakon bruke kakvu smo imali priliku vidjeti proteklih dana pozvati na razgovor ambasadora Kine u BiH i pitati ga kakve su nam to respiratore „uvalili“ kineski ponuđači. Do toga svakako neće doći jer SDA nema hrabrosti da se suoči s realnošću i jednostavno prizna kako su Novalić, Solak i Hodžić ojadili budžet Federacije BiH i nanijeli direktnu štetu građanima BiH koji ne mogu računati na respiratore u zdravstvenim ustanovama, a koji su plaćeni njihovim novcem.

Nije ovo prvi put da Džaferović štiti interese stranih zemalja umjesto interese zemlje u kojoj obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH.

Treba podsjetiti i na postupanje Džaferovića u odnosu prema ambasadoru Pakistana u BiH kada je riječ o migrantskoj krizi. Na državnički i patriotski istup bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koji je zbog činjenice da Pakistan odbija saradnju s bh. vlastima kada je riječ o vraćanju ilegalnih migranata, Džaferović je reagovao tako što se izvinjavao ambasadoru Pakistana.

Pakistan jeste prijateljska država koja je u prošlosti mnogo pomogla BiH, ali glavni proritet rada bh. političara treba biti zaštita interesa građana BiH. Umjesto zaštite interesa građana, Džaferović je odlučio da izabere kontriranje Radončiću.

Njegovu reakciju pratila je i dezorijentirana ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je na bezbroj primjera pokazala kako nema elementarno znanje o političkom sistemu BiH, a ni diplomatiji.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com