Bosna i Hercegovina

Opća bolnica u Sarajevu: Prevareni smo i mi ćemo KCUS-u određivati pravila, a ne oni nama

Novoformirani Infektivni odjel u Općoj bolnici za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom gotovo je već popunjen, zbog čega je jedini infektolog u ovoj ustanovi Ednan Drljević izrazio zabrinutost onim što bi se moglo dešavati u budućnosti.

Najveći problem, kako je pojasnio, jeste što Opća bolnica nema dovoljno kapaciteta za liječenje COVID-19 pacijenata s teškim simptomima, a koji bi se trebali liječiti u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi na KCUS-u.

Međutim, Drljević tvrdi da KCUS ne poštuje naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva BiH. Podsjetimo da je Krizni štab FBiH naredio svim bolnicama na području FBiH, time i u KS, da moraju staviti na raspolaganje 30 posto svojih kreveta za COVID-19 pacijente.

Drljević ističe kako to znači da Opća bolnica mora osigurati 102 kreveta, a KCUS 450, s tim da Opća bolnica ne može liječiti teško oboljele pacijente.

“Oni su nama već poslali jednog teško oboljelog pacijenta bez ikakvog dogovora. To je krajnje nehumano, jer mi nismo u stanju pružiti pomoć tom pacijentu. Moram podsjetiti da je Skupština Kantona Sarajevo naš vlasnik i ta ista Skupština je donijela odluku da smo mi Kantonalna bolnica. Time smo mi jedina odgovorna bolnica, a KCUS je uslužna bolnica. To znači da mi liječimo sve pacijente koje možemo, a koje ne možemo šaljemo na KCUS. Mi njima određujemo pravila, a ne oni nama i ta pravila se moraju poštovati. S tim u vezi, KCUS mora imat 30 posto kreveta za COVID-19 pacijente, što je od 450 do 500 kreveta, a ne dva”, istakao je Drljević.

Jedini infektolog Opće bolnice požalio se kako nikada nije doživio da ga neko moli da bude primljen u bolnicu, što se dešavalo proteklih dana. Kako je naglasio, osiguravanje kreveta za COVID-19 pacijente je ultimatum, a ne molba.

“Klinika na Podhrastovima mora biti zadužena samo na teške kliničke slučajeve i to mora biti trijažni centar gdje će se primati pacijenti i raspoređivati u skladu s njihovim stanjem i kliničkom slikom. Ako se ovo ne ispoštuje, ja ću kao jedini infektolog otići na bolovanje, ostavit ću sve pa nek oni rade kako hoće”, dodao je Drljević.

Dragan Stevanović, šef Odjeljenja interne medicine u Općoj bolnici istakao je kako “tu nema puno mudrosti” te da se mora poštovati naredba Kriznog štaba FBiH.

“To je naredba i naredbe se poštuju i izvršavaju. S obzirom na to da Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva, pozivam onog ko je izdao naredbu da obiđe obje bolnice u Sarajevu i ustanovi da li se poštuje naredba. Za one koji ne poštuju naredbu postoji zakonski definisana krivična odgovornost i sankcija”, zaključio je Stevanović.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com