Bosna i Hercegovina

Šta je bilo sa serološkim testiranjem u FBiH koje je trebalo provesti prije sezone gripe

Zdravstvene vlasti najavljivale su ih proljetos kad je priča o tom tipu istraživanja “bila u modi”, a kako je vrijeme išlo tako se sve manje pominjalo za istraživanje koje je trebalo utvrditi koliki procenat populacije ima razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom.

Nivo “prokuženosti” daje podatak koliki je procenat građanstva otporan odnosno ugrožen od novog vala koronavirusa. Da se virus ne bi širio u populaciji nužno je da je visoki udio stanovnika prebolio bolest (stjecanje tzv. imuniteta krda) ili da je visoki udio stanovništva vakcinisan.

“Bilo bi dobro da se serološka istraživanja provedu prije sezone gripe”, kazao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH na konferenciji za medije 6. maja ove godine.

Novinari portala Klix.ba u posljednjih nekoliko dana probali su doći do odgovora na pitanje šta se desilo sa provedbom serološkog istraživanja, ali niti jedan od predstavnika zdravstvenih vlasti nije se javljao na naše pozive.

Rezultati serološkog istraživanja spominjani su kao važan adut u borbi protiv pandemije u vrijeme kad jesen i pogoršanje prilika dovede do novog vala zaraženih. Da je istraživanje provedeno, možda bi generalna pozicija borbe s pandemijom bila bolja.

U susjednoj Hrvatskoj još 17. jula nadležni su objavili rezultate prvog serološkog istraživanja. Krunoslav Capak direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tad je kazao kako je 2,4 posto ispitanika ima razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom.

“Što je puno više nego što imamo zabilježenih oboljelih. To znači da među nama ima puno više ljudi koji su se susreli s infekcijom nego što mi to znamo. Svega nekoliko njih ima neutralizirajuća antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije. Mi smo to pažljivo analizirali. Neutralizirajuća antitijela ima samo 2 posto onih koji imaju IGG antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije”, kazao je tada Capak.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com