Bosna i Hercegovina

“Dodijao mi je život, a ne korona”

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva posljednjom naredbom je u slučaju nedostupnosti PCR testova omogućio antigenski test. Stručnjaci pojašnjavaju da je riječ o poznatoj medicinskoj metodi. Naredbom kriznog štaba ovakva testiranja moguća su samo u javnozdravstvenim ustanovama.

Često se u bosanskohercegovačkom društu vedar duh i dobra atmosfera isticalo kao prednost, no biti pozitivan danas najčešće označava rezultat testiranja, pa ipak pozitivan odnos prema cjelokupnoj situaciji jedino je što može ublažiti teško pandemijsko vrijeme.

“Dodijao mi je život, a ne korona. Hem rade, hem me boli noga, hem pritisak – tuga.”

Brojne dnevne informacije opterećuju građane. Testirani, zaraženi, pozitivan – negativan nalaz, aktivni slučajevi, simptomatski ili asimptomatski, lakše srednje teške teške kliničke slike , imunolozi, virusolozi,inftektolozi samo je dio korona -svakodnevnice.

“Katastrofa, evo čekam suprug je ušao (u bolnicu) kad će izaći nemam pojma”;

“Pogotovo što moram redovno da se liječim i da idem ljekaru na kontrole”;

“Ne znam, ne znam više, evo ja sam otišla jutros na posao, evo sad me noga zabolila ne mogu da se vratim”, kazali su nam građani.

Na sve ove informacije još jedna nova, antigenski test. To je novi pojam za širu javnost ali u medicini odavno prisutan, poručuju stručnjaci. Za razliku od imunološkog koji detektira antitjela, ovo je direktni test koji detektira proteine koji služe kao antigeni.

“Preporučuje se korištenje na mjestima gdje PCR nije dostupan ili na mjestima gdje su čekanja za PCR duga ili se preporučuje ljudima koji već imaju simptome u nekom periodu od dva do pet dana, kada su simptomi već prisutn”, pojasnio je Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine.

Novom naredbom kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva omogućava se korištenje antigenskog testa. Naglašava se da se testiranje treba provoditi prema uputama proizvodača i unutar pet do sedam dana nakon pojave simptoma. Konstatuje da negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod simptomatskih pacijenata potrebno ponovljeno testiranje PCR testom.

Doktor Zlatko Kravić podsjeća i na serološka testiranja, koja bi kako kaže u ovom momentu bili indikator stvarnog stanja.

“Ako se neselektivno, slijepo testira jedan kolektiv, škola na primjer vidjećemo ko je bio, a ko nije u kontaktu s virusom i koliki je imunitet izgrađen što će omogućiti da se stvori ustvari prava epidemiološka slika.”

PCR testiranja, koja su i dalje kako stručnjaci kažu zlatni standard za dijagnostiku, u Federaciji su moguća u 15 javnih i privatnih ustanova. Želja građana, ali i struke može se sažeti u jednu rečenicu – pozitivni stavovi, negativni testovi su sve što nam u ovom trenutku treba.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com