Bosna i Hercegovina

Mladi bračni parovi u Sarajevu će dobiti po 7.000 KM subvencije za kupovinu stana

Na Javni poziv prijavilo se ukupno 398 kandidata, a prihvaćene su 272 prijave. Na Nacrt rang-liste izjavljeno je 30 prigovora, od kojih je jedan bio neblagovremen, 25 je neosnovanih, a četiri su prihvaćena kao osnovana, te se na konačnoj rang-listi nalazi 276 kandidata.

Kapidžić je kazao da je za ovu namjenu u budžetu prvobitno bilo planirano 550.000 KM, ali da je preraspodjelama obezbijeđen milion i 932 hiljade KM. Kandidati koji se nalaze na spisku objavljenom 26. oktobra pozvani su da što prije dostave brojeve računa kako bi proces isplate počeo naredne sedmice.

“Od 550.000 KM koje su bile u budžetu na početku pandemije, znali smo da možda nećemo moći isplatiti 10.000 KM kao što je bilo ranije, s obzirom na pad budžeta. Ministarstvo prostornog uređenja je preraspodjelama obezbijedilo milion i 82 hiljade KM, Ministarsto za rad i socijalnu politiku 750.000 KM i Ministarstvo kulture 100.000 KM”, kazao je Kapidžić.

Tvrdi da plan resornog ministarstva nikada nije bio da subvencije budu 2.000 KM po kandidatu, ali kada se ukupna sredstva od 550.000 KM iz budžeta Vlade KS, koja su provobitno planirana za ove svrhe, raspodijele na 272 kadidata koji su bili u Nacrtu rang-liste, svaki od njih je trebao dobiti 2.022 KM subvencija.

“Jednostavno nismo tačno znali koliko ćemo moći ostvariti s obzirom na situaciju sa budžetom. Iduće godine planiramo napraviti isti model u smislu uslova, samo što će tada isplata ići prema bankama,. odnosno za mlade koji su kreditno opterećni kako bismo ih oslobodili kamata ili dijela glavnice u sumama između 7 i 10 hiljada KM, u zavisnsoti od budžeta”, kazao je Kapidžić.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com