Bosna i Hercegovina

Kako je korona u oktobru zdravstveni sistem Sarajeva vratila u mart

Već drugi put Kanton Sarajevo ostaje bez kormilara zdravstva – ministra. Istina, ovaj put povlači se vršilac dužnosti ministra Draško Jeličić nakon nepuna dva mjeseca (na dužnosti će ostati još dvije sedmice). Na tom mjestu naslijedio je Rusmira Mesihovićakoji se još na početku pandemije povukao iz zdravstvenih razloga. Tako Sarajevu nedostaje ključni ministar u ključno vrijeme i vjerovatno je jedan od rijetkih gradova ili administrativnih centara u Evropi koji u jeku pandemije nema riješeno to pitanje.

A kada nema zdravstvenog kormilara, onda to proizvodi i dodatne neusklađenosti. Početak pandemije bio je izazovan za sve širom svijeta, ali su se političke i zdravstvene vlasti brzo prilagođavale i probleme rješavale u hodu. Zbog toga apsurdno zvuči podatak da i u sedmom mjesecu borbe protiv korone Sarajevo i dalje nije načisto s kapacitetima, odnosno izolatorijem.

Jedini izolatorij koji prima oboljele od korone u Sarajevu je klinika Podhrastovi u sklopu KCUS-a. Drugi izolatorij na kantonalnom nivou koji treba biti otvoren u sklopu Opće bolnice tek se oprema i prava će sreća biti ukoliko bude u funkciji do Nove godine.

Zbog toga sada ponovo slušamo priču koju smo slušali u martu, aprilu i maju, ali i augustu kako je problem limitiranost kapaciteta KCUS-a te kako je sramota da u gradu ne postoji drugi izolatorij.

Kako dalje

A rješenja ima, barem tako kažu stručnjaci i možda to ne bi ni bio problem da je bilo manje politizacije. Jer u konačnici, šta građani imaju od međusobnih kritika i optužbi nadležnih. Ništa osim neizvjesnosti.

Priča o tzv. putu pacijenta je trenutno u zatišju zbog određenog pomaka u tom segmentu. Ipak, veliki je broj pitanja koja još uvijek vise u zagađenom sarajevskom zraku. Kako mogu politički skupovi, a ne mogu djeca u školu? Trebaju li izbori biti odgođeni?Jesu li opravdane maske na otvorenom? Trebaju li kontakti zaraženih ići u izolaciju i još mnogo toga.

Dok neki broje drugi ili čak i treći val korone i neke nove izazove u suzbijanju pandemije, za sarajevsku zdravstvenu vlast i dalje ostaju bazična pitanja s početka priče. Zašto samo jedan izolatorij, ko i koliko testira, koji su kapaciteti, kada će konačno biti riješeno pitanje ministra zdravstva i tako dalje.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button