Bosna i Hercegovina

Kandidati četvorke za načelnike u Sarajevu predstavili planove za poboljšanje položaja mladih

Istaknuto je da je problem mladih najveći problem u BiH, koji se proteže na sve nivoe vlasti i zbog preklapanja nadležnosti se ne rješava na adekvatan način. Plan je, kako je rečeno, da se na općinskom nivou urade određene stvari za mlade koje bi i druge nivoe vlasti podstakle na rješavanje problema.

“Samo u prošloj godini 70.000 mladih je otišlo iz BiH, to se pod hitno mora zaustaviti. Znate da Sarajevo ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti kad su mladi u pitanju. Želimo mladima pružiti poticaj prilikom zasnivanja prvog radnog odnosa, insistirati da se planiraju posebni poticaji za zapošljavanje, odnosno ostanak mladih koji su već zaposleni. Nekada sredstva nisu problem, ali nedostaju kvalitetni projekti i infrastruktura za mlade, te neko ko bi vodio i pružao im pomoć u razvoju startupa. Mladima je potrebno ustupiti slobodne općinske prostore, da im se uvede internet i plate režijski troškovi i da krenu sa stratupima. Te prostore im treba ustupiti i za učenje i druženje. Nije bitno samo dati novac i reći da smo završili posao. Cilj je ostvaren kad zajednica dobije neku korist od toga”, kazao je Srđan Mandić, kandidat za načelnika općine Centar.

Također, istaknuto je da je u budžetima potrebno naći prostor za subvencioniranje stanova za mlade, kao i za stipendije onih koji studiraju ovdje i u inozemstvu, s ciljem da se vrate.

“Na Ilidži je loša situacija, nezaposleno je 2.408 mladih od 18 do 30 godina. Zakoni na nivou FBiH se ne sprovode, nisu urađene strategije kada su u pitanju mladi. Zastrašujuće je koliko mladih odlazi i na koji način se država odnosi prema njima. Prvo se moraju usvojiti strateški dokumenti iz kojih bi proizilazili akcioni planovi kako bismo znali na koji način ćemo se odnositi prema mladima. Mjerljivost projekata se slabo provodi. Mnogo je projekta odrađeno, ali nemamo informaciju kolika je efikasnost. Želimo da Ilidža bude općina u kojoj će biti prepoznate ideje, pored stipendija, želimo sufinansirati i stipendirati ideje vrijedne pažnje koje mogu donijeti dobro mladom čovjeku i lokalnoj zajednici. Također, potrebno je osnovati fond za potpomognutu oplodnju”, rekao je Nermin Muzur, kandidat za načelnika općine Ilidža.

Prema riječima kandidata za načelnika općine Novi Grad Adnana Delića, nije dovoljno samo osigurati radna mjesta, nego i njihov kvalitet.

“Imamo kvalitetnu radnu snagu koja ima znanje koje svugdje u svijetu vrijedi osim kod nas. Sistem obrazovanja nije usklađen sa tržištem rada, zato imamo puno mladih na birou. Dodatni problem je obrazovanje koje ne nudi praktičan rad pa se ljudi zaposle, a ne znaju odgovoriti poslovnim zadacima, posebno u realnom sektoru. Problem je i participacija mladih u javnom prostoru, mladi su naučili da drugi rješavaju njihova pitanja. Nadam se da će se stvari početi rješavati na drugačiji način”, kazao je Delić i pozvao mlade da ne budu kukavice nego da stvari uzmu u svoje ruke jer imaju moć da odlučuju o svojoj sudbini.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com