Biznis

Osigurano zapošljavanje više od 100 medicinskih radnika u Kantonu Sarajevo

Kako je navela vršiteljica dužnosti Javne ustanove Službe za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić, ovaj program nazvan je COVID-19. I to iz razloga, kako je istakla, što će uposliti 102 osobe, od kojih je 30 ljekara i 72 medicinska radnika (SSS).

“Ova služba je po prvi put za visoku stručnu spremu osigurala mjesečnu naknadu u iznosu od 2.000 KM, a za srednju 1.500 KM. Ukoliko ova nepovoljna epidemiološka situacija potraje, nakon rebalansa Budžeta Službe, nastavit ćemo pomagati našem zdravstvenom sistemu”, poručila je Ljubuškić.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je prisustvovao današnjem potpisivanju, poručio je kako je ovo važan projekt, posebno u kontekstu trenutno pogoršane epidemiološke situacije, iako je pokrenut još prije pet mjeseci.

“To smo uradili u vrijeme prvog talasa pandemije, još tada svjesni ozbiljnosti situacije, Vlada KS je nastojala iznaći najbolje načine da ojača kapacitete zdravstva. Tada smo to smatrali kao rezervni plan, a sad nema boljeg trenutka za njegovu realizaciju. Nažalost epidemija traje, osigurana su sredstva i ovaj projekt kreće s implementacijom”, potcrtao je premijer Nenadić.

Ugovore sa v.d. Ljubuškić potpisali su predstavnici Opće bolnice “Prof. dr. Abdulah Nakaš”, Javne ustanove “Dom zdravlja”, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Gerontološkog centra, Terapijske zajednice Kampus, Doma za nezbrinutu djecu Bjelave i Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

Po riječima premijera Nenadića za današnji program izdvojeno je 1.105.122 KM. Planirano je da po 12 ljekara i 24 medicinska radnika sa srednjom školskom spremom (SSS) rade u Općoj bolnici i u JU “Dom zdravlja”, u Hitnoj pomoći pet ljekara i pet medicinskih radnika sa SSS, u Gerontološkom centru jedan ljekar i četiri medicinska radnika (SSS), te po pet medicinskih radnika (SSS) u Domu za nezbrinutu djecu, u Terapijskoj zajednici te u Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

Ovaj projekt je urađen u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i njihovim potrebama, ali i Skupština je svojim zaključcima iz moratorija na zapošljavanje isključila zdravstvene radnike.

Također, predstavnici ustanova zahvalili su se premijeru i direktorici što su prepoznali pravi trenutak kada je ova pomoć i najpotrebnija.

Najavljeno je da će se, ukoliko na narednoj sjednici Skupštine bude usvojen rebalans Budžeta Službe u iznosu oko 10 miliona KM, osigurati dodatna sredstva za realizaciju još tri projekta, za koje su raspisani javni pozivi i to: poslodavcima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja “Posao za sve”, i poslodavcima za učešće u programu javnih radova.

Na kraju je i premijer Nenadić najavio kako će Vlada KS, neovisno od ovog projekta, uposliti još tri doktora u Opću bolnicu, te sredinom sedmice obići izolatorij.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button