Bosna i Hercegovina

Mladi skijaši započeli označavanje južne staze na Bjelašnici

U sklopu ovog projekta planirano je označavanje ljetne i zimske planinarske staze na južnoj strani Bjelašnice koja je ukupne dužine 10.700 metara sa visinskom razlikom od 790 m. Aktivnost su podržali Planinarski savez FBiH kao i općina Trnovo.

Udruženje Ambasadori olimpijskih planina provodi projekt označavanja južne staze na Bjelašnici u okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, BiH, Crne Gore i Republike Srbije”, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Projekt je također podržao i Institut za razvoj mladih KULT.

“Planina Bjelašnica krije najljepše endemske vrste flore i faune, kontraste alpske i mediteranske klime te olimpijske tekovine i bogatu historijsku baštinu. Veoma smo sretni jer smo mogli podržati ovu inicijativu i mlade koji su radili na njoj. Posebno nam je drago jer će se upravo mladi, ali i drugi posjetitelji, moći upoznati s bogatstvom flore i faune Bjelašnice, što nam može biti motiv više za očuvanje naše životne sredine”, poručili su iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Alen Glavinić, predsjednik Udruženja Ambasadori olimpijskih planina kazao je da su se u projekt označavanja staze na Bjelašnici nastojali uključiti mladi kako bi se edukovali o važnosti i značaju prirode i stvorili naviku o brizi za okolinu.

“U tome smo apsolutno uspjeli, imamo mlade skijaše koji su uveliko savjesni građani i koji će sutra nastaviti da čuvaju i unapređuju bh. prirodne resurse i bogatu historijsku baštinu. Izuzetno smo zahvalni i ponosni zbog toga”, rekao je Glavinić.

Mladi skijaši su pokazali veliki nivo odgovornosti prema društvenoj zajednici.

“Hvala na svemu, na ovom osjećaju ponosa, čestitam na ideji, istrajnosti, realizaciji te na pruženoj mogućnosti svima da budemo dio ove prekrasne priče”, kazao je jedan od roditelja mladih skijaša iz Ski kluba Olimpic.

Udruženje kao sekundarni cilj ovog projekta ima u planu uređenje najduže plave staze za djecu po uzoru na skijalište Les 2 Alpes.

Time bi se omogućilo da djeca uz osnovne elemente skijaške tehnike mogu skijati sa vrha skijališta uz izbjegavanje olimpijske spust staze koja je u samom vrhu okarakterisana kao crna.

Udruženja Ambasadori olimpijskih planina poziva sve zainteresovane da se pridruže aktivnostima u prirodi.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button