Bosna i Hercegovina

Predstavnici zdravstva i obrazovanja u FBiH zasjedali u Sarajevu: Kako dalje

Drugi koordinacijski sastanak predstavnika zdravstva i obrazovanja održan je uz finansijsku podršku UNICEF-a BiH.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su istakli kako su kantonalni ministri obrazovanja uložili ogroman napor da se na nivoima kantona odaberu najbolji modeli za odvijanje odgojno-obrazovnog rada i da se ispoštuju epidemiološke mjere donesene na nivou FBiH.

“Ovo je bila prilika da se napravi retrospektivni pregled kompletnog odvijanja nastavno-obrazovnog procesa u FBiH i da se dogovorimo u kojem će pravcu ići reformski procesi kada je riječ o obrazovanju. Podatke koje smo čuli o broju oboljele djece i nastavnog osoblja u FBiH, u ovom trenutku nisu zabrinjavajući. Apeliramo da mogu biti zabrinjavajući i pozivamo na visok stepen odgovornosti i samodiscipline da ne bismo opet morali preći na online nastavu”, istaknuto je.

Nakon sastanka je navedeno da kantonalni ministri raspolažu sa dovoljnom količinom higijenskih potrepština, ali se javio problem nedovoljne IT opreme i načina organiziranja online nastave.

“Federalno ministarstv obrazovanja i nauke je ministrima prenijelo informaciju da je na nivou države održan online sastanak, gdje su međunarodne organizacije iskazale spremnost da finansijski podrže sve prioritete na nivoima kantona kada je riječ o IT opremi i edukacije osoblja”, naveli su akteri sastanka.

Ministar Rašid Hadžović iz Hercegovačko-neretvanskog kantona izjavio je da ministri tražili od Federalnog ministarstva i štabova da se ublaže mjere vezane za odvijanje nastave.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button