Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo BiH podiglo najopsežniju optužnicu zbog krijumčarenja 6,8 tona droge

Ukupno 7 optuženih osoba terete se za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona opojne droge marihuana sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema zemljama EU.

Ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje 2 miliona eura.

Nakon višemjesečne opsežne istrage, vođene u skladu sa Državnom strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i Državnom strategijom za spriječavanje i zlouporabu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i suradnji sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 2016. do 2019. godine, kao organizirana kriminalna skupina, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizirali, isplanirali i realizirali krijumčarenje opojne droge marihuana.

Najčešće su krijumčarili u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma, a koja je krijumčarena sa područja Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema R Hrvatskoj i zemljama EU.

Opertivnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa tužiteljstvom, agencije za provođenje zakona, uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje 2 tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske.

Prilikom izvršenja pretresa i lišenja slobode, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Optužnica se odnosi na ukupno 7 optuženih osoba:

-Antunović Ivan, rođen 08.03.1969. godine u Stocu
-Kovačević Borislav, rođen 08.01.1978. godine u Trebinju
-Cvijanović Ivan, rođen 29.01.1987. godine u Sarajevu
-Vuletić Mario, rođen 07.09.1987. godine Metkoviću, R Hrvatska
-Vuletić Jurica, rođen 10.10.1986. godine u Trebinju, nastanjen u Metkoviću, R Hrvatska
-Hodžić Haris, rođen 16.10.1983. godine u Travniku
-Bošković Nikola, rođen 01.04.1963. godine u Stocu

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodjeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button