Bosna i Hercegovina

Uskoro nastavak radova na Južnoj longitudinali, stanare iz Grbavičke očekuje nova zgrada

Ovo su danas potvrdili iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo na sastanku premijera Marija Nenadića, ministra saobraćaja Adija Kalema, načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže i direktora Zavoda Mirze Hulusića održanog zbog završnih dogovora oko početka realizacije ovog, jednog od najznačajnijeg, kapitalnog projekta na čiju realizaciju se čekalo više od deset godina.

“Obzirom da je 7. aprila ove godine izdata urbanistička saglasnost za ovaj projekt, sada se ide ubrzano u dalju proceduru. Prvi naredni korak je da se do 15. oktobra ove godine preda izvedbeni projekt nakon čega se, uz pripremljenu dokumentaciju, Općini podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Očekujemo da nakon okončanja svih pripremnih radova, gradnja ovog objekta krene do kraja ove godine”, najavio je premijer Nenadić.

Iz Općine Novo Sarajevo je poručeno da će raditi punim kapacitetom, kako bi se što prije izdala građevinska dozvola za ovaj, kako je istaknuto, vrlo zahtjevan i kompleksan građevinski poduhvat na kojem se zbog ograničenosti lokacije gradnje morao primijeniti poseban konstruktivni sistem sa visokostijenim nosačima.

Odmah po stupanje na snagu pravosnažnosti dozvole kreće se u raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

Ministarstvo saobraćaja KS je u ovoj i narednoj budžetskoj godini planiralo sredstva za izgradnju ovog stambeno-poslovnog objekta, koja se procjenjuju na 12.490.000 KM. Također, ovo Ministarstvo će dogovoriti i sve ostale procedure potrebne za pokretanje gradnje, te pripremiti okvirne sporazume sa komunalnim i drugim subjektima uključenim u ovaj projekt.

Budući stambeno-poslovni objekt prostirat će se na 9.300 kvadratnih metara neto korisne površine. Od toga 5.350 kvadratnih metara obuhvata 72 stana i 12 poslovnih prostora, a 3.911 kvadrata zauzimat će trospratna podzemna garaža sa 88 parking mjesta i unutrašnjom saobraćajnicom.

Gradnja zamjenske stambene zgrade odvijat će se uz postojeći objekt u Grbavičkoj ulici.

Na današnjem sastanku je istaknuto kako će se prava stanara zaštiti kroz precizne sporazume potpisane sa ugovornim organima.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button