Bosna i Hercegovina

Privreda kao žrtva nefunkcionalne vlasti, a izbori samo pogoršavaju stanje

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je već 12 mjeseci potpuno blokirana, a rješenje problema ušlo je u fazu potpune politizacije. O problemu s komisijom danas će između ostalog s premijerom Novalićem razgovarati i predstavnici delegacije Evropske unije u našoj zemlji.

Jedino se u državi u kojoj politika nije u službi građana može desiti da rezultati općih izbora za najvažniji nivo vlasti nisu implementirani dvije godine, a vjerovatno neće ni biti u naredne dvije godine. Potpuni haos dobija na snazi kad u jednačinu uzmete da vlast više nema potreban broj ruku u parlamentu, ni u jednom njegovom domu.

Situacija je gora jer se nalazimo u izbornoj godini pa se u klasičnoj političkoj rokadi desilo da neke stranke iz vlasti postanu opozicija te dodatno otežaju rješenje krupnih problema kao što je ono već spomenute Komisije za vrijednosne papire.

U jučer objavljenom izvještaju Evropske komisije po pitanju ekonomskih kriterija, Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak i nalazi se u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije.

“Privredno upravljanje bilo je otežano usred zastoja u uspostavljanju vlasti i nedovoljne saradnje na entitetskim i državnom nivou, onemogućavajući, između ostalog, napredak u smislu unapređenja poslovnog okruženja koje ograničavaju značajne slabosti, uključujući procedure ulaska na tržište i izlaska s tržišta, vladavinu prava te nadzorne i regulatorne institucije. Snažna domaća potražnja pogodovala je ekonomskom rastu, a odražavala je značajne prilive doznaka radnika i nisku stopu inflacije. Javni sektor i dalje ostaje preglomazan. Finansijski sektor ostaje stabilan, uz povećanje kredita i pad nezaposlenosti, dijelom i zbog značajnog odljeva radne snage. Ipak ekonomski utjecaj pandemije COVID-19 doveo je do naglog pada ekonomskih aktivnosti i pogoršanja na tržištu rada”, stoji u izvještaju.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button