Bosna i Hercegovina

Usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju, ispunjeni svi zahtjevi studenata u Sarajevu

Za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju glasalo je 33 zastupnika, niko nije bio protiv, a suzdržan je bio jedan zastupnik.

Riječ je o predloženim izmjenama koje se odnose na ispitne rokove, plaćanje školarina u ratama, online nastavu te izbor u umjetničko-nastavna zvanja.

Tako se predlaže da Senat visokoškolske ustanove može donijeti odluku kojom se u septembarskom ispitnom roku u studijskoj 2019/2020. godini, osim ispitnih termina, odobrava dodatni ispitni termin koji se realizuje do početka studijske 2020/2021. godine. U ispitnom terminu studenti na osnovu odluke senata visokoškolske ustanove mogu polagati ispite i iz nastavnih predmeta za koje iz objektivnih razloga nije mogao biti organizovan i proveden junsko-julski ispitni rok.

Dopuna člana 66. predviđa da student u postupku upisa studijske 2020./2021. godine ima pravo upisati narednu godinu studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uslova propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove za upis naredne godine studija, o čemu odluku donosi senat visokoškolske ustanove.

U članu 165. dodaje se novi stav (8) koji glasi:

Student koji finansira svoj studij ima pravo u studijskoj 2020/2021. godini uplatu školarine izvršiti u tri rate u rokovima koje svojom odlukom utvrdi ministarstvo uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

Samim time udovoljilo se i zahtjevima SPUS-a da se poveća broj predmeta iz prethodne akademske godine koji se mogu prenijeti u sljedeću akademsku godinu, da se ukinu uslovni predmeti, da se omogući plaćanje školarine u ratama i da se dodatni ispitni termini navedu u zakonu.

Ova hitna sjednica je počela uz pola sata kašnjenja, a zastupnici su negodovali, jer su i materijale dobili samo nekoliko minuta pred početak.

Osim toga, umjesto po hitnoj proceduri, kako je Kolegij Skupštine ranije utvrdio, zakon je usvojen po skraćenom postupku, što je dodatno razljutilo opozicione zastupnike.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button