Bosna i Hercegovina

Halebić: Sa budžeta Kantona Sarajevo se isplaćuje manji broj plaća za oko 400 zaposlenih

Zbog toga je reagovao ministar finansija u Vladi KS koje je u saopćenju za javnost istakao da je na sjednici Skupštine KS, održanoj protekle sedmice, donesen zaključak kojim se, praktično, onemogućava daljnji operativni rad Vlade Kantona Sarajevo.

“Tim povodom osjećam dužnost ispravno informisati javnost u KS, na bazi činjenica i prostog poređenja tri karakteristična datuma, o navedenom pitanju, to su datumi početka i kraja mandata Vlade KS premijera Forte i avgust mjesec u mandatu aktuelne Vlade premijera Nenadića”, rekao je.

Halebić dalje navodi da je Vlada Edina Forte zatekla 11.285 osoba koje primaju platu preko budžeta Kantona Sarajevo u decembru 2018. Na kraju njegovog mandata, u februaru 2020. godine, isplaćeno je 14.525 plaća što čini povećanje od 3.240 osoba.

“U tom broju su sadržani i zaposlenici Univerziteta u Sarajevu, njih 2.576, i koji su u međuvremenu integracijom Univerziteta u Sarajevu prešli na Trezor budžeta KS. Nakon što se uvaži navedena korekcija dobija se povećanje od 664 novozaposlenih lica na budžetu KS u mandatu premijera Edina Forte. August 2020. je posljednji mjesec za koji je isplaćena plaća u KS u trenutnom sazivu vlade, premijera Nenadića. Broj osoba kojima je isplaćena plaća u tom mjesecu je 13.778 i on odražava smanjenje od 747 osoba na budžetu KS u odnosu na završetak mandata vlade Edina Forte. U tom broju se može izvršiti i korekcija u vidu uzimanja u obzir perioda raspusta u sektoru obrazovanja i manjeg broja zaposlenih u tom sektoru i doći do informacije da je u aktuelnom sazivu Vlade KS došlo do umanjenja broja zaposlenih na budžetu KS od preko 400 osoba u odnosu na Vladu premijera Edina Forte”, dodao je.

Halebić je za kraj rekao da na osnovu navedenih činjenica demantuje tvrdnje iznesene u javnosti o povećanom zapošljavanju i pričinjenoj šteti za budžet KS u mandatu aktuelne Vlade KS.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button