Bosna i Hercegovina

Fakultet zdravstvenih studija u KS dobit će na korištenje objekte ‘Studentskog centra’

Zastupnici su na današnjem nastavku 27. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo usvojili Odluku kojom se daje saglasnost na Nacrt sporazuma između Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu i Javne ustanove „Studentski centar” Sarajevo o ustupanju na dugoročno korištenje objekata Paviljon VIII i Paviljon IX, u okviru ove ustanove.

Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu postoji 47 godina i nema riješeno pitanje smještaja, a prethodnih deset godina ovaj je fakultet iz vlastitih sredstava za najam prostora izdvojio 2.423.202,02 KM.

“Trenutno su studentska služba, biblioteka i Kabinet za praktične vještine smješteni u dijelu prostora Zavoda za saobraćaj, dok studenti Fakulteta nastavni proces pohađaju na osam različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Dio arhiva Fakulteta je pohranjen u privatnoj firmi kojoj Fakultet plaća najam u iznosu od 351 KM mjesečno, i to iz vlastitih sredstava, dok je oprema za praktični dio nastave smještena u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju”, pojasnio je ministar za obrazovanje,nauku i mlade KS Anis Krivić.

Paviljon VIII i Paviljon IX koji se nalaze u studentskom naselju Bjelave, a koji su predmet Sporazuma, ne koriste se za smještaj i ishranu studenata-korisnika usluga JU „Studentski centar“ Sarajevo.

Sredstva za adaptaciju objekata u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM, a koja su obuhvaćena ovim sporazumom, predstavljaju razgarničena sredstva Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu iz 2018. godine i raspoloživa su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu, te neće proizvesti dodatno opterećenje ni za Budžet Kantona Sarajevo niti za Budžet Univerziteta u Sarajevu.

Preostalih 26 tačaka, koje su trebale biti razmatrane na današnjem nastavku sjednice, povučene su sa dnevnog reda.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button