Bosna i Hercegovina

Online svijet i lokalne vlasti: Mnoge vlade u BiH i dalje bez profila na društvenim mrežama

Naše vlade ili nemaju ili jedva da imaju tek jednog ili dva uposlena čovjeka koji vode digitalne komunikacije.

Ukoliko se upustite u pretragu javnih uprava na Facebooku, Twitteru, Instagramu i drugim srodnim platformama, vjerovatno nećete pronaći mnoge od njih. Druge su pak pokrenule svoje stranice, ali čini se da služe samo tome da tek tako postoje. Nikakve podatke, informacije i objave nećete pronaći na ovim stranicama.

Tek pojedine vlade su aktivne na društvenim mrežama, ali ako im, recimo, uputite upit putem Facebooka, mogli biste se načekati da dobijete odgovor. Tu dolazimo do manjka uposlenih na poslovima održavanja stranica.

“Ne koristimo društvene mreže”, fraza je koja mnogima stavlja upitnik iznad glave jer, kako je danas moguće ne biti dio online svijeta.

Ograničeni resursi

U BiH je sve moguće, pa i činjenica da mnoge kantonalne vlade u našoj zemlji apsolutno ne koriste društvene mreže za komunikaciju sa svojim građanima.

“Vlada Zeničko-dobojskog kantona ne koristi društvene mreže za promociju rada i komunikaciju s javnošću, jer bi 24/7 prisustvo na društvenim mrežama iziskivalo angažiranje dodatnog ljudstva za potrebe upravljanja ovim komunikacijskim kanalom, a što je suprotno opredjeljenju Vlade da zapošljavanje u javnoj upravi svede na minimum”, odgovorili su nam iz Vlade ZDK.

Na sreću, premijer i ministri u ZDK imaju svoje lične profile na društvenim mrežama koje koriste za promociju rada i aktivnosti svojih resora, dok ZDK ima svoju internet stranicu www.zdk.ba koja okuplja informacije o radu Vlade i resornih ministarstava. Skupština ZDK također nema profil ni na jednoj društvenoj mreži.

“Građani svoje upite mogu slati putem e-pošte, na koje se odgovara u skladu sa zakonskim rokovima”, dodali su iz Vlade ZDK.

Sličan odgovor dobili smo i iz Vlade TK gdje su dvije osobe angažovane na poslovima informisanja i odnosa s javnošću.

“Imajući u vidu ograničene ljudske resurse te potrebe i angažman koji iziskuje prisustvo na društvenim mrežama, Vlada Tuzlanskog kantona nažalost nema svoje službene profile niti otvorene ove kanale komuniciranja. Kada je riječ o online platformi, Vlada TK ima svoju službenu web stranicu putem koje plasira sve relevantne informacije”, kazali su nam iz Vlade TK.

Tako i Vlada TK komunicira s građanima putem web stranice, a govore nam da sedmično zaprimaju pet-deset upita građana po raznim osnovama.

“Vlada je svjesna komunikološkog potencijala društvenih mreža, ali zbog ograničenih resursa nismo u prilici otvarati ovaj oblik komunikacije. Smatramo da se otvorenom profilu mora posvećivati dužna pažnja te da je, ukoliko nema mogućnosti za adekvatno ažuriranje, stalno unapređenje i odgovaranje na postavljena pitanja, bolje nemati profile na društvenim mrežama. Otvaranje ovog kanala komuniciranja, a nakon toga njegovo površno održavanje, moglo bi nanijeti više štete, nego donijeti koristi imidžu institucije”, ističu iz Vlade TK.

Vladu KS prati 36.000 ljudi na Facebooku

Najboljom pozicijom može se pohvaliti Vlada Kantona Sarajevo koja ima zaposlena četiri stručna savjetnika za informisanje, a kojima je u opisu posla i komunikacija s građanima putem društvenih mreža.

Vlada i Skupština Kantona Sarajevo imaju registrovane i aktivne profile na Facebooku, Twitteru i Instagramu, a na kojima svakog dana zaprima između 10 i 250 upita, u zavisnosti od dešavanja u KS.

“Najčešća komunikacija se ostvaruje prilikom objave javnih poziva za dodjelu sredstava iz Budžeta KS i u vrijeme isplate različitih vidova naknada. Većina građana dobije odgovor na upit isti dan, dok je za neka složenija pitanja upućena ministarstvima potrebno nekoliko dana”, kazali su nam iz Vlade KS.

Profili sarajevske vlade su ujedno i najpraćeniji. Facebook stranica Vade KS ima više od 36.000 pratitelja, čime je posao na održavanju digitalnih komunikacija dodatno otežan uposlenicima.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button