Bosna i Hercegovina

Zdravstveni sektor u BiH će dobiti 14,5 miliona KM za saniranje posljedica koronavirusa

Tegeltija je rekao novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeće ministara da će sredstva biti raspoređena u omjeru 61 posto za Federaciju BiH /FBiH/ i njenih 10 kantona, 37 posto za Republiku Srpsku te dva posto za Brčko distrikt.

“To su oni procenti kako smo raspodijelili i sredstva Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/. Smatramo da je to mali procenat za Brčko distrikt i donijeli smo odluku da se uzme od entiteta po pola procenta”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da postoji obaveza da se o utrošku tih sredstava obavijesti Vijeće ministara.

Tegeltija je rekao da je Vijeće ministara danas pokrenulo proceduru za osiguranje pet miliona eura za smanjenje posljedica virusa korona za mala, srednja i mikropreduzeća putem Evropskog fonda za BiH.

“U narednih mjesec dana izvršit će se pregovori, odredili smo delegaciju BiH i to je ono što su redovne procedure”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da je na današnjoj sjednici razmatrano i nekoliko odluka koje se tiču finansijskih ugovora koji bi trebalo da pomognu u rješavanju infrastrukturnih projekata, među kojima je i ugovor vezan za pomoć za rješavanje problema gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

“Pokrenut je sporazum o zaključivanju kredita u iznosu od 25 miliona eura za pomoć Kantonu Sarajevo za rješavanje tog problema”, rekao je Tegeltija dodajući da je pokrenuta i procedura pregovora za kompletnu rekonstrukciju pruge Doboj – Šamac.

On je dodao da je na današnjoj sjednici razmatran i izvještaj o stanju migracija u BiH za juni ove godine.

“To je izvještaj koji sadrži mnogo statističkih podataka o broju migranata, iz kojih su zemalja i napore koje rade institucije u BiH u rješavanju migrantske krize. Vijeće ministara redovno razmatra mjesečne izvještaje o stanju migracija u BiH i dostavlja izvještaj Predsjedništvu BiH na razmatranje”, pojasnio je Tegeltija.

Komentarišući migrantsku krizu u BiH, Tegeltija je rekao da je Vijeće ministara odobrilo dodatno zapošljavanje u Graničnoj policiji te da su odobrena sredstva za tehničko opremanje.

“Granična policija radi sve što i treba da radi. Problemi migrantske krize se moraju rješavati unutra i ovdje u Sarajevu i u Bihaću. Oni koji su zaduženi za javni red i mir u tim sredinama gdje se migranti ne pridržavaju pravila života moraju da rade svoj posao. Migranti nemaju pravo nametati pravila života”, naglasio je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara rekao je da je dobro za BiH što su članovi Predsjedništva BiH bili u Briselu i predstavili ono što je BiH uradila u posljednjih pola godine na provođenju projekata za približavanje EU.

“Poruke koje dolaze iz Brisela su ohrabrujuće i mislim da bi najbolje poruke trebali čuti u utorak, kada će biti predstavljen okvirni plan za Zapadni Balkan. Tada ćemo vidjeti mjesto i ulogu BiH”, poručio je Tegeltija.

On je istakao da bi bilo najbolje da BiH dobije kandidatski status na dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

“Ako ne tad, onda sam siguran da ćemo ispuniti sve ono što je potrebno da bi na proljeće BiH dobila kandidatski status”, dodao je Tegeltija.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button