Bosna i Hercegovina

Sarajka optužena zbog utaje PDV-a od oko 300 hiljada KM

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Minke Brajlović, rođene 1957. godine u Foči, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH, te pravne osobe “Brajlović” d.o.o. Sarajevo u stečaju.

“Optužena Brajlović tereti se da je tokom mjeseca oktobra i novembra 2017. godine, u svojstvu osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe-poduzeća Brajlović d.o.o. Sarajevo, u namjeri da navedeno poduzeće izbjegne obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), propisanog u skladu s poreznim zakonima Bosne i Hercegovine, postupila protivno odredbama Zakona o PDV-u, na način da je pružila lažne podatke o oporezivim iznosima prometa za mjesece oktobar i novembar 2017. godine”, navodi se.

Na navedeni način optužena je pribavila korist navedenoj pravnoj osobi-poduzeću te nanijela štetu budžetu BiH u ukupnom iznosu od 250.474 KM. Nadalje, optužena pravna osoba “Brajlović” d.o.o. Sarajevo u stečaju tereti se da je od oktobra 2017. do septembra 2018. godine nezakonito raspolagala iznosom od 250.474 KM koji je poreznom utajom ostvaila prvooptužena, kao i iznosom od 46.680 KM za poreznu prijavu od 2018. godine, u ukupnom iznosu od 297.154,00 KM, što je iznos nezakonite imovinske koristi koja je pribavljena poduzeću, a za koju je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine.

“Optužena Minka Brajlović tereti se da je počinila produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stavak 4. KZ BiH, a optužena pravna osoba Brajlović d.o.o. Sarajevo u stečaju produženo kriovično djelo – porezne utaje ili prevare iz člana 210. stavak 4. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH”, saopćeno je.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button