Bosna i Hercegovina

Izložba World Press Photo otvorena u Sarajevu: Fotografije ne umiju da lažu

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, izjavila je da Sarajevo ima čast organizirati i ugostiti najprestižnije svjetsko takmičenje u profesionalnoj fotografiji, zajedno sa 50 zemalja i 120 drugih gradova u kojima je ova izložba gostovala u toku 2020.

“Word Press Photo je najpoznatija organizacija koja organizuje najprestižnije takmičenje u fotografiji. Više od 4.000 fotografa se prijavilo ove godine za izbor najbolje fotografije. Izabrano ih je svega nekoliko u različitim kategorijama. Imamo kategorije pojedinačnih fotografija i fotopriča”, kazala je Hašimbegović.

Napominje kako je ideja Word Press Photo takmičenja da zabilježi historiju određene godine, da fotografi kao hroničari svjetske historije zađu u različite kutke planete i zabilježe ono što se dešava.

“U 2019. na fotografijama možemo vidjeti šta je to obilježilo svjetsku historiju, od različitih konflikata, demonstracija, borbe za okoliš… To možemo vidjeti na fotografijama izloženim na platou uslikanih u Alžiru, Južnoj Americi, Sudanu. Fotografija godine je napravljena u Sudanu”, istakla je ona.

Reinout Vos, ambasador Nizozemske u Sarajevu, izjavio je da je Sarajevo grad skrivenih dragulja i da je jedan od tih skrivenih dragulja i zgrada Historijskog muzeja BiH.

“Mislim da mnogo građana toga nije svjesna, ali ova građevina spada u jednu od najljepših muzejskih građevina u cijeloj Evropi. Uprava Historijskog muzeja sa nepostojećim sredstvima radi jedan impozantan posao. Sretan sam da možemo ovdje održati izložbu World Press Photo 2020”, kazao je on.

Napominje da su Elma i njen tim uspjeli izložbu postaviti tako da je pristupačna za posjetitelje, ali se isto tako savršeno uklapa u ambijent uz zgradu samog Historijskog muzeja.

“Važno je sada, u ovakvom vremenu predstaviti izložbu kakva je World Press Photo. U vremenu u kojem živimo fotografije predstavljaju puno više od same fotografije. Način na koji se danas vode mnoge političke debate je takav da možemo teško razlučiti šta su stvarne činjenice”, istakao je Vos.

Dodaje da kad ne možemo razlučiti šta je istina oslanjamo se na fotografiju jer ona ne može da laže.

“Nezamislivo je da vidimo da postoje ljudi koji negiraju ono što se desilo u ratu. Fotografije su važne jer pokazuju ono što je tačno bilo. U vremenu koronavirusa nismo u prilici da putujemo, ali sreća ova izložba može da putuje”, zaključio je ambasador Vos.

Izložba će biti otvorena naredne tri sedmice. Ulaz je besplatan.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button