Bosna i Hercegovina

“Za ‘Dan opsade Sarajeva 1992. – 1995.’ 5. aprila pozvali smo članove MKSJ-a”

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na sjednici dalo saglasnost na Program aktivnosti za „Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992. – 1995.“ za 2021. godinu.

Gradsko vijeće Sarajeva je ranije utvrdilo da je 5. april dan kojim se obilježava početak opsade grada Sarajeva.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka je u izjavi za medije kazao da se Programom na prigodan i dostojanstven način obilježava najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, kao i patnja, hrabrost i herojski otpor stanovnika i branioca Sarajeva u opsadi, to odaje pošta građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade grada.

U izradi Programa aktivnosti za „Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.“ konsultovan je i Savjet gradonačelnika za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (Informativni centar o MKSJ Sarajevo).

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je podsjetio da je Program pripremljen i 2020.godine, kada je planirana konferencija, naučni skup o temi „Opsada Sarajeva kroz presude MKJS”.

“Planirali smo da ove godine pozovemo sve predstavnike Haškog tribunala: tužitelje, sudije, pravne eksperte koji su radili na predmetima pred Tribunalom, i svi su potvrdili svoj dolazak, ali zbog pandemije koronavirusa to je odgođeno. Pokušat ćemo takvu konfenciju organizirati 5. aprila 2021.godine, ukoliko i dalje bude aktualna epidemija koronavirusa, onda će to biti putem online platforme”, zaključio je Skaka.

Planirano je i polaganje cvijeća na ključnim lokacijama stradanja civila u Sarajevu.

Za potrebe realizacije Programa potrebno je u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu planirati minimalno 30.000 KM. Grad će tražiti i dodatnu finansijsku podršku općina u sastavu Grada i ostalih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button