Crna hornika

Sarajlija optužen zbog šverca 180 kilograma duhana

Optuženi se tereti da je nezakonito pribavio veću količinu akcizne robe – duhana, koji nije bio obilježen kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, sa namjerom da duhan stavi u promet na ilegalnom tržištu.

“Prema navodima optužnice, optuženi je rezani duhan u količini od cca 180 kg, za koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, prevozio u putničkom motornom vozilu te je, prilikom upravljanja navedenim vozilom na području Olova, kontrolisan od strane policijskih službenika MUP-a KS, kojom prilikom je pronađen i oduzet predmetni duhan”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Iznos utajenih akciznih davanja za navedenu količinu duhana iznosi oko 25.000 KM, te se nezakonitim prometovanjem velikih količina duhana nanosi šteta budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine, a počinioci krivičnih djela stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda u pokušaju iz člana 210a. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button