Bosna i Hercegovina

Čuvari rijeka u Sarajevu traže zabranu gradnje hidrocentrala i ukidanje poticaja

“Pusti me da tečem”, bila je jedna od poruka koju su građani i aktivisti, u nastojanju da upozore na pogubnost izgradnje centrala na rijeci Kruščici u općini Vitez i drugim rijekama, poslali prvenstveno predstavnicima Vlade Federacije BiH.

Enes Salkić, potpredsjednik Ekolološkog društva Bistro iz Viteza izjavio je da se već tri godine grčevito bore protiv izgradnje centrala, naročito na rijeci Kruščici, ali i na drugim rijekama širom Bosne i Hercegovine.

“Grčevito se borimo, bilo je i dosta nasilja. Sve je krenulo nezakonitim putem. Proveli smo 505 dana pored rijeke, pod šatorom, dežurajći danonoćno. Nastavili smo borbu sudskim putem. Neke dozvole smo im oborili, okolišnu i građevinsku”, rekao je on.

Navodi da su se javili problemi jer investitor sada traži odštetu.

“Tražimo da se naš plan krajolika planine Kruščice vrati u prvobitno stanje dok nije bilo uvedeno da se grade hidrocentrale. Imali smo prostorni i regulacioni plan koji je bio veoma dobar. Sve ono doživjeti bi bila ljepota”, kazao je Salkić za Klix.ba.

Dodaje da je 2014. godine došlo do izmjene dijela regulacionog plana i da su tako nastali svi problemi.

“Provodimo građansku inicijativu u općini Vitez da se naš prostorni plan vrati u prvobitno stanje i da se to briše iz prostornog plana”, kazao je Salkić, dodavši da većina mještana MZ Kruščica živi pored rijeke.

Prema njegovim riječima, rijeka se u tom kraju koristi za kupanje, navodnjavanje, poljoprivredu.

“Rijeka bi išla kroz cijev i ugrozila floru i faunu. Utjecala bi negativno ekološki”, zaključio je Salkić.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu ističe da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH dao Vladi FBiH nalog da donese prijedlog izmjena zakona kojim bi se oneomogućila izgradnja hidroelektrana u roku od tri mjeseca.

“Istekao je rok od tri mjeseca. Naše namjere su potpuno jasne i čiste. To jeste zabrana izgradnje hidroelektrana u FBiH i ukidanje podsticaja za hidroelektrane”, kazao je Bjelić.

Borba protiv malih hidroelektrana aktuelna je u cijeloj Bosni i Hercegovini. Mještani okupljeni u Udruženje građana Bjelava koji već duže vrijeme ukazuju na uništavanje rijeke Bjelave i njenih pritoka u Foči najavili su mirni protest za sutra.

Protest, treći po redu od početka ove godine i od početka radova na ovim rijekama,
održaće se uoči sjednice Skupštine opštine Foče, na kojoj će se kao tačka dnevnog reda naći i izgradnja malih hidroelektrana na ovim rijekama.

Opština Foča namjerava ustupiti opštinsko zemljište investitoru i to sa sa minimalnom godišnjom naknadom manjom od 100 KM, a protestom i pratećim performansom, mještani će od opštinske vlasti zatražiti obustavljanje svih radova i zaustavljanje daljeg uništavanja rijeke Bjelave i njenih pritoka.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button