Bosna i Hercegovina

Odluka Skupštine / Da li će se Kanton Sarajevo zadužiti za nove tramvaje?

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na sutrašnjoj sjednici odlučuju o nekoliko tački dnevnog reda.

Jedna od njih je i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekat “Javni prevoz Sarajevo Dio 3” u iznosu do 10.000.000 eura.

Svrha Projekta je riješiti jedan od ključnih izazova u razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu poboljšanjem kapaciteta i efikasnosti usluga javnog prijevoza kroz nabavku novih tramvaja koji će se koristiti u Kantonu.

Projektom su također obuhvaćeni prioritetni izazovi pitanja zaštite okoliša koji se odnose na kvalitet zraka kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

Rok otplate je 15 godina, grace period tri godine, kamatna stopa je šestomjesečni Euribor + 1 posto marža, na godišnjem nivou, a dospijeće polugodišnje, u jednakim otplatama glavnice.

Iznos provizije na raspoloživa a neisplaćena sredstva će biti 0,5 posto godišnje.

Izmjene Zakona o policiji?
Jedna od tački koja će se naći pred zastupnicima je i Prijedlog izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima (KS).

Predlagač zakona, ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko ranije je kazao da su uradili detaljnu analizu i elaboraciju predloženih zakona, koji su izuzetno važni za efektivniji i efikasniji rad policijskih službenika na terenu, posebno jer se oni tokom svog rada svakodnevno susreću sa sigurnosnim izazovima.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, kojim je definisano nekoliko izmjena i dopuna čiji je cilj otkloniti određene nedostatke koji su utvrđeni pri implementaciji ovog zakona.

Zamjena nekretnina
Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta “Energetske efikasnosti-dodatno finansiranje”.

Dalje će biti razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o zamjeni nekretnina između Kantona Sarajevo i Nurije Omerbašića, u skladu sa članom 23. Zakona o eksproprijaciji FBiH, radi izgradnje dvocijevnog tunela “Kobilja glava” – saobraćajnica I transverzala od granice sa Općinom Centar do kraja tunela u Vogošći.

Na ovoj sjednici zastupnici će analizirati i Prijedlog odluke o usvajanju “Bilansa energetskih potreba Kantona Sarajevo za 2020. godinu”.

Zastupnici će razmotriti prijedloge 11 odluka o davanju saglasnosti na ugovore o kupovini stanova.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button