Bosna i Hercegovina

Zračne protupožarne snage BiH: Vatrogasci bez helikoptera, državna vojna oprema sve starija

Jedan od posljednjih požara u nizu s kojim su se vatrogasci borili na nepristupačnom terenu zabilježen je protekla dva dana na brdu Hum iznad Mostara. Oni su, na sreću, uspjeli ugasiti požar nakon 17 sati borbe s vatrenom stihijom.

Ova borba mogla je biti efikasnija uz helikoptersku podršku koju mogu pružiti samo pripadnici OSBiH ili Civilne zaštite. Međutim, čini se da ovi helikopteri uzlijeću tek “5 do 12”.

Pripadnici Oružanih snaga BiH opterećeni su svojim problemima, a jedan od njih već godinama su pokvareni helikopteri, kao i nedovoljno izdvajanje sredstava za njihovu popravku.

Stvaranjem Oružanih snaga BiH postojeća zrakoplovno-tehnička materijalna sredstva naslijeđena su od prijašnjih entitetskih vojski. Riječ je o srednjim transportnim helikopterima Mi-8, višenamjenskim helkopterima UH-1H i lakim višenamjenskim helikopterima SA-341/342 Gazela.

Kako nam pojašnjavaju iz Ministarstva odbrane BiH, ove letjelice dobrim su dijelom bile neoperativne ili samo djelimično operativne te se odmah pristupilo značajnijem ulaganju u njihove popravke ili remonte. Na taj način je 2007. i 2008. godine popravljen određen broj helikoptera Mi-8 i Gazela.

U tom periodu kontinuiranog ulaganja u sredstva i objekte Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, budžet za odbranu je iznosio oko 370 miliona KM i svake godine je rastao, a kako bi se zadovoljile potrebe OSBiH.

“Budžet za odbranu je tada iznosio 1,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) te smo bili na dobrom putu da zadovoljimo jedan od uslova koji se postavlja pred članice NATO-a, kao i za one koje će to teže postati, o izdvajanju 2 posto BDP-a za sistem odbrane. Ministarstvo odbrane i OSBiH dijele status ostalih državnih institucija koje od 2012. godine imaju nepromijenjen budžet i on sada iznosi oko 290 miliona KM. To je nedovoljno za održavanje i remont sredstava i iz godine u godinu ima sve vidljivije posljedice po operativnost sredstava. Sva tehnika ima svoj rok upotrebe i priličan broj sredstava se treba zamijeniti novijim i modernijim”, pojasnili su nam iz Ministarstva odbrane BiH.

Zahvaljujući sredstvima iz fondova FMS/FMF Vlade SAD-a, krajem 2019. godine Ministarstvo odbrane BiH je s predstavnicima SAD-a potpisalo ugovor o nabavci četiri višenamjenska helikoptera UH-1H-II, što predstavlja najznačajniju i najveću investiciju u historiji OSBiH. Isporuka ovih helikoptera očekuje se u narednim godinama, a omogućit će jedinicama OSBiH da se spremnije suočavaju s postavljenim zadacima, uključujući i pomoć civilnom stanovništvu.

Međutim, u razvijenim sistemima sredstva i pripadnici oružanih snaga su tek drugi ili treći nivo intervencije u slučajevima poput gašenja požara.

Značajan broj zemalja u sastavu svojih vatrogasnih jedinica posjeduje i sredstva za gašenja požara iz zraka, koja su prva linija odbrane. Sistem prevencije i operativnog djelovanja na tako je visokom nivou da se ova sredstva koriste kada je požar još u razvoju, čime se znatno smanjuju posljedice požara. Ovakva sredstva se mogu naći i u inventaru civilnih zaštita i imaju višestruku ulogu kao zrakoplovne platforme za osmatranje i izviđanje terena, zaprašivanje u cilju prevencije širenja insekata, prijevoz pripadnika civilne zaštite na ugrožena područja, prijevoz povrijeđenih i unesrećenih, medicinske evakuacije, gašenja požara iz zraka i slično”, ističu iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako nadalje dodaju, odgovornost za čuvanje šumskih bogatstava u pojedinim zemljama imaju i ministarstva šumarstva koja tokom potencijalne opasnosti od požara angažuju unajmljena sredstva za gašenje požara iz zraka.

Kada se iscrpe sve ove mogućnosti i kada prijetnja po materijalna dobra i živote građana nadjača sve već upotrijebljene snage, traži se angažman oružanih snaga koje se i za takve zadatke spremaju u sklopu svojih redovnih godišnjih programa obuke. I pored svih poteškoća s kojima se suočava sistem odbrane, resursi Ministarstva odbrane i OSBiH će uvijek biti u službi interesa i zaštite države i svih građana BiH”, zaključili su iz OSBiH.

Podsjetimo da su u požarima tokom marta i aprila ove godine pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH helikopterima UH-1H iz zraka gasili požare kod Drvara, Tuzle, Prozora, kao i Mostara.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com