Ilidza

Ilidža: U naselju Hrasnica otvoren Centar za zdravo starenje

Riječ je o dnevnom centru namijenjenom osobama treće životne dobi, sa ciljem da ih se aktivira i omogući zdravo, kako mentalno tako i fizičko starenje. Projekt je u cijelosti vodila Općina Ilidža, uz podršku donatora.

Presijecanjem vrpce početak rada ozvaničili su Sejdefa Bašić, direktorica Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Sejdefa Bašić upoznala je prisutne o radu partnerstva, ističući zadovoljstvo implementacijom i na Ilidži.

“Ovaj projekt usrećio je mnogo starijih osoba, a polako se širi po cijeloj BiH. Države regije prepoznale su Sarajevo i mnogo smo ponosni zbog toga”, kazala je Sejdefa Bašić.

“Treće životno doba je najosjetljiviji dio života. Starije osobe danas spadaju u kategoriju koja je najranjivija.Problemi sa kojima se susreće starija populacija su niska mjesečna primanja, povećani troškovi života, narušeno zdravlja. Korisnicima centra, gdje će se u budućnosti organizirati različiti tipovi edukacija, radionica, promocija te tematskih druženja želim ugodan boravak i puno lijepih trenutaka”, izjavio je, između ostalog, načelnik Memić te najavio skoro otvaranje još jednog centra u Pejtonu.

Koordinatorica projekta, predstavnica Općine, Emina Berilo Idrizović istakla je da će ovaj centar imati fokus na poboljšanju zdravlja i kvalitete života osoba treće životne dobi.

“Kažu da se humanost društva mjeri u odnosu prema starijima. Vođeni tim uvjerenjem, Općina Ilidža tokom proteklih mjeseci intenzivno je radila na projektu uspostave Centra za zdravo starenje. A svoju misiju ne bismo mogli izvršiti bez podrške načelnika Senaid Memića, kao i bez donatora. Kao korisnici Centra mogu se prijaviti sve osobe koje imaju 60 i više godina. Mjesečna članarina je 5 KM, a osim korištenja sadržaja imat će pravo na tople napitke (kafa, čaj) i novine, rekla je Emina Berilo-Idrizović.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button