Life Style

Savjet pedijatra: Postoje razlike u simptomima između varičela i morbila, preporučuje se vakcinacija

Kako nam je pojasnila doktorica Ademović i morbile i varičele su virusna oboljenja i pozitivno u tom slučaju je što za oboje postoji vakcina.

“Međutim, te bolesti se razlikuju i težim se smatraju morbile. I jedno i drugo oboljenje ima period inkubacije, prodromalnih simptoma prije nego se pojave karakteristike same bolesti, a nakon toga nastupa ona i sve komplikacije vezane za nju”, kazala je na početku razgovora doktorica.

S obzirom na to da se za oba oboljenja veže inkubacija, pedijatrica Ademović je navela da se i ona razlikuje. Kako je dodala, dijete koje ima morbile je infektivno tri-četiri dana i obično ih boluje u uzrastu od druge do 14. godine.

“Varičele najčešće pogađaju djecu predškoskog uzrasta, ali oba oboljenja se lako prenose s jedne osobe na drugu. Morbile se prenose kapljičnim putem, a varičele i preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na koži i to je jedna od manjih razlika između njih”, navela je.

Djeca lakše podnose oboljenja od odraslih

Pedijatrica je navela i simptome koji su karakteristični za ova oboljenja. Kako je naglasila, kod morbila oni traju 3-5 dana prije nego se pojavi osip na koži.

“To je povišena temperatura koja je obično prvi znak tog oboljenja i ona se kreće najčešće od 38 pa čak i do 40 stepeni. Često se pojavljuje i isprekidani kašalj, crveno i bolno ždrijelo i nakon toga dolazi do sekrecije iz nosa i često se pojavljuje konjunktivitis i fotofovija (crvene oči) te da dijete ne može gledati u svjetlost pa je zbog toga uvijek dobro da se zamrače prostorije. U tom stadiju dolazi i do povećanih žlijezda i do pojave Kolpikovih pjega (bijele mrlje na sluznici usta) i one su karakteristične za morbile. Erupcija crvenog mrljastog osipa se pojavljuje na licu, iza ušiju i širi se na grudni koš i abdomen, a na kraju tek na noge i ruke. To traje 4-7 dana i praćeno je blagim svrbežom”, pojasnila je pedijatrica.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button