Bosna i Hercegovina

Još nije raspodijeljeno 10 tona pomoći iz Katara koja je došla 19. maja: Koliko je paketa stiglo?

“Sva humanitarna pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije koronavirusa, izuzev pošiljke iz Države Katar, odlukama Vijeća ministara je raspodijeljena u skladu sa utvrđernim principima raspodjele na entitete i Brčko distrikt”, rečeno je za Klix.ba iz Ministarstva sigurnosti BiH.

A zašto nije raspodijeljena donirana oprema koju je donirao Katar ni poslije toliko vremena, logično je pitanje svakog stanovnika BiH. Tog 19. maja u Sarajevo je sletio jedan od najmodernijih aviona koji je dopremio 10 tona katarske pomoći svim građanima Bosne i Hercegovine.

U avionu Boeing 787 Dreamliner, koji je izazvao pažnju domaće javnosti, pristigla pomoć pretežno je namijenjena za intenzivnu njegu i za operacione sale, a ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je na pisti aerodroma dočekala pomoć poručila je da je u pitanju vrlo sofisticirana medicinska oprema u vrijednosti od šest miliona KM.

Prema riječima nadležnih u Ministarstvu sigurnosti BiH do podjele opreme nije došlo iz razloga jer je uočena razlika između količine opreme navedene u propratnoj dokumentaciji donacije i isporučene količine.

“Uočena je razlika od 434 paketa, vrijednosti 1.137.551,42 KM”, istakli su.

Na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH i poduzetih diplomatskih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH, dostavljen je dopis Ambasade Države Katar u BiH kojim se pojašnjava da je došlo do tehničke greške u propratnoj dokumentaciji donacije, te da je relevantna količina donirane opreme ona koja je navedena na originalnom tovarnom listu kompanije Qatar Airways – 942 paketa, a ne 1.376 paketa koliko je navedeno u dokumentu šediterske firme GWC iz Dohe.

Ova donirana oprema se trenutno nalazi u skladištu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

“Donacija će biti podijeljena krajnjim korisnicima nakon što Vijeće ministara donese Odluku o izmjeni Odluke o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima, koja se odnosi na donaciju Države Katar”, saopćili su iz državnog ministarstva sigurnosti.

Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći od 28. maja

 

Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima potpisao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija 28. maja 2020. godine.

Carinski postupak uvoza pomoći Države Katar je završen 3. juna 2020. godine i time su stvoreni uslovi da se oprema preuzme iz cargo centra aerodroma Sarajevo.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button