Bosna i Hercegovina

Kreće li Vlada KS u smanjivanje plaća: Traži od sindikata da preuzmu dio tereta krize

Kako je za Klix.ba povrdio predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić, inicijativa je stigla do njega prošle sedmice, a direktno od kantonalnog premijera Marija Nenadića.

“U inicijativi se traži da ponudimo neko rješenje koje je vezano za trenutnu situaciju. Mi ništa ne možemo znati u ovom trenutku da li ćemo nešto ponuditi. Inicijativa je proslijeđena svim sindikalnim organizacijama na fakultetima, institutima i u Rektorat UNSA. Nakon što oni iznesu svoje mišljenje, imat ćemo jedinstven stav Sindikata Univerziteta u Sarajevu”, kazao nam je Velagić.

U inicijativi Vlade KS navodi se da je punjenje Budžeta Kantona Sarajevo smanjeno, a zbog funkcionisanja privrede u otežanim uvjetima. S tim u vezi, a nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća i sastanka s Udruženjem poslodavaca, Vlada KS obavezala se obratiti sindikatima kako bi svaki od njih pomogao na svoj način, odnosno preuzeo dio tereta krize izazvane pandemijom.

To znači da je Sindikat UNSA tek jedan u nizu kojem je upućena inicijativa Vlade KS.

“Uvažavajući činjenicu da je došlo do smanjenja priliva sredstava u Budžet KS, zbog čega je teško očekivati da se ugovorene obaveze mogu u potpunosti ispuniti, i vodeći računa da je privreda KS u teškoj situaciji, molimo Vas da u najkraćem mogućem roku obavijestite Vladu KS o stavovima i prijedlozima vezanim za ovo pitanje, a koji bi rezultirali pokretanjem pregovora o potpisivanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora”, navodi se u inicijativi upućenoj Sindikatu UNSA.

Podsjetimo, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, Vlada KS je izradila Rebalans budžeta i smanjila rashode, a povećala izdvajanja za suzbijanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Međutim, to se nije mnogo odrazilo na unutrašnju administraciju s obzirom da je Vlada KS nedavno isplatila šest miliona KM za regrese uposlenicima.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button