Bosna i Hercegovina

Sarajevo nabavlja tramvaje za prevoz invalidnih osoba i s teškoćama u kretanju

Pomoćnik ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Emir Hota je rekao da se treći dio projekta odnosi na nabavku 15 tramvaja koji su 100 posto niskopodni i klimatizirani, ali i posjeduju mogućnost povratka električne energije u mrežu u režimu kočenja.

Zanimljivo je i da su predviđeni za prevoz invalidnih lica i lica sa teškoćama u kretanju.

Dužina tramvaja bi trebala biti oko 30 metara.

“Nabavka će se obaviti putem tenderske procedure, a sredstva su obezbijeđena putem kredita kod EBRD banke. Tenderska procedura će se obaviti u skladu sa EBRD protokolima i pravilima”, rečeno nam je.

Planirani iznos za ovu nabavku je 30 miliona eura.

Hota napominje da je tramvaj kao električno vozilo 100 posto ekološki vid prevoza, te kako je u okviru ovog projekta vođeno računa i da su materijali za izradu tramvaja ekološki prihvatljivi u najvećoj mogućoj mjeri.

Prema dokumentu iz ovog projekta, cilj je ublažiti zagušenja u saobraćaju i minimizirati emisije i zagađenja okoliša uzrokovane opterećenjem od saobraćaja.

“Povećavanje  efikasnosti tramvajskog prometa smanjit će potrošnju električne energije  tramvaja što će, zajedno s učinkom promjene modaliteta, rezultirati smanjenjem tCO2e (tonama ekvivalenta  ugljikovog  dioksida) emisije  stakleničkih  plinova”, navodi se.

Podaci iz dokumenta kažu kako GRAS trenuto nema korporativnu politiku zaštite okoliša i socijalnih pitanja te zaštite zdravlja, kao ni sigurnosti na radu.

Očekivanja su da bi projekat trebao doprinijeti uštedi energije od 30 posto i smanjiti lokalno zagađenje zraka smanjenjem NOx za 363 kg/godišnje i PM10 za 62 kg/godišnje, kao i smanjenjem emisije CO2 od 31 posto.

Tokom implementacije projekta, poremećaji u voznom redu su malo vjerovatni, kako se navodi, a GRAS je planirao i uvođenje alternativnih mogućnosti prevoza, poput autobusa.

Konačnu odluku donijet će zastupnici Skupštine KS-a u ponedjeljak.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button