Bosna i Hercegovina

Ko u BiH fotošopira i objavljuje lažne nalaze na koronavirus?

Radnici zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a Mostar izloženi su svakodnevnim neugodnostima, saopćila je Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

”Žalosti nas činjenica što trebamo javnosti ukazati na, skoro pa svakodnevni, neki oblik neugodnosti kojima su izloženi naši djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku. Jedan od takvih je pojava lažnih nalaza na COVID-19 te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama čiji podaci ukazuju na, pojednostavljeno rečeno, loš proizvod Photoshopa”, navodi se, prenosi Bljesak.info. 

U saopćenju se navodi kako su na nalazu koji kruži društvenim mrežama uočili brojne lažirane podatke. Naime, ime i prezime pacijenta ne postoji u bolničkom informatičkom sistemu kao i na platformi FBiH gdje su navedena imena svih testiranih osoba.

”Laboratorijski i registracijski brojevi koji se navode na nalazima također ne postoje u našem bolničkom informatičkom sustavu (BIS-u), – na nalazu uvijek uz pečat liječnika stoji i potpis, što na spomenutim lažiranim nalazima nije slučaj, u navedenim podacima lažira se i datum izrade nalaza čime se sugerira da se istovremeno izdaju pozitivni i negativni nalazi”, navodi se.

Iz SKB-a navode kako je ”svaka minuta u radu testiranja na COVID-19 više nego dragocjena..

”Zasista nas žalosti činjenica što moramo trošiti vrijeme na analiziranje lažnih nalaza“, poručili su mikrobiolozi SKB Mostar.

Pored navedenog, radnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku svakodnevno su izloženi usmenim vrijeđanjima čije riječi nije primjereno citirati, a bilo je čak i pokušaja fizičkog nasrtanja.

Unatoč iznimnom razumijevanju za strah i brigu koje građani imaju vezano za zdravlje, kako osobno tako i svojih najbližih, oštro osuđujemo svaki vid omalovažavanja, vrijeđanja i plasiranja lažnih informacija u javnost kojima se degradiraju pa i izlažu opasnosti naši djelatnici Mikrobiologije koji u ovoj pandemiji snose i izdržavaju najveći teret cjelokupnog zdravstvenog sustava”, navodi se u saopćenju SKB Mostar.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com