Bosna i Hercegovina

Turizam u BiH na koljenima, dnevni gubici u toj oblasti oko dva miliona KM: Hoće li biti pomoći od nadležnih?

Prema njenim riječima, Vlada je razmatrala najbolje modalitete podjele te naložila Ministarstvu da izradi Uredbu prema kojoj bi se novac dijelio

Sve grane privrede u BiH mjesecima trpe posljedice pandemije koronavirusa. Među najpogođenijim je kompletna turistička industrija koja je gubitke počela bilježiti od januara kada su u svijetu registrovani prvi slučajevi zaraze. Da je situacija alarmantna, govori i podatak koji smo dobili iz federalnog Ministarstva okoliša i turizma koje je prije dva mjeseca izradilo informaciju u kojoj se navodi da su dnevni gubici u oblasti turizma oko dva miliona KM – piše Oslobođenje.

Plaće i režije

Ovu informaciju usvojila je Vlada FBiH, nakon čega su, kako nam je rečeno u resornom ministarstvu, poduzeti konkretni koraci da se pomogne ovoj grani privrede.

– Osim što smo poduzeli brojne aktivnosti kako bismo podržali turizam u smislu aktivnog zagovaranja otvaranja bh. granice za strane goste, uvođenje moratorija na otplatu kredita za hotelijere, Ministarstvo je predložilo Vladi da za pomoć turističkim radnicima, hotelijerima, agencijama i vodičima izdvoji 20 do 30 miliona KM. U našem prijedlogu, koji je dobio podršku Vlade, naveli smo da bi pomoć turistički radnici mogli koristiti za isplatu plaća i režija, a bit će dijeljena prema procentu poreza koje su uplatili, kaže za Oslobođenje Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Prema njenim riječima, Vlada je razmatrala najbolje modalitete podjele te naložila Ministarstvu da izradi Uredbu prema kojoj bi se novac dijelio.

 

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button