Bosna i Hercegovina

Vijeće ministara BiH sutra donosi konačnu odluku o otvaranju granica za strance

Iako se na prošloj sjednici državne vlade ovo pitanje našlo na stolu kao zaključak Predsjedništva BiH, a Vijeće ministara se saglasilo, ipak je dato i entitetima da se izjasne uz mišljenje zdravstvenih radnika.

Takav potez izazvao je negativne reakcije javnosti jer je isključiva nadležnost države spuštena na odlučivanje entitetima.

Nakon toga je održan i sastanak tri premijera (Tegeltija, Novalić i Višković) koji su se usaglasila oko ulaska stranih državljana te je najavljeno da će nakon odluka entitetskih vlada u BiH moći ući svi strani državljani koji posjeduju negativan tekst na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Dva dana uoči sjednice Vijeća ministara BiH, tačnije jučer (utorak), Štab za vanredne situacije RS-a donio je zaključak o odobravanju ulaska stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, dok Federacija BiH odavno nema ništa protiv.

Ono što se očekuje sutra jeste i da Vijeće ministara BiH precizira vrstu testa koja je potrebna za prelazak bh. granice s obzirom da još nije decidno definisano da li je potreban isključivo PCR test ili se u našu državu može ući i sa onim jeftinijim – serološkim.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da BiH ne treba da slijedi princip reciprociteta po lošim mjerama, već po onim dobrim.

“Neke zemlje su prema BiH bile vrlo korektne, a mi želimo da budemo korektni prema svima. Naš osnovni motiv je da zaštitimo zdravlje građana, ali i da pokušamo bar djelimično riješiti problem privrede kroz eventualni dolazak turista i svih onih zainteresovnih za BiH”, naveo je Tegeltija.

Otvaranje granica značit će i dolazak određenog broja turista što će značiti bh. privredi, naročito turizmu i ugostiteljstvu. No pitanje je koliko je kasno za ovakvu odluku ove godine s obzirom da već ulazimo u jesen kada se predviđa novi talas koronavirusa.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button