Svijet

Raste zabrinutost: Objavljen razlog prekida ispitivanja Oxfordove vakcine

AstraZeneca opisala je prekid kao “rutinski”, a bolest kao “neobjašnjenu”

Transverzalni mijelitis, upalne promjene na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika povod su privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za vakcinu protiv novog koronavirusa, javlja u srijedu BBC, prenosi Index.hr.

Univerzitet Oxford objavio je da je privremeno prekinulo ispitivanje vakcine koje razvija u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom zbog bolesti ispitanika u Britaniji, odnosno zbog toga što je imao moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu.

AstraZeneca opisala je prekid kao “rutinski”, a bolest kao “neobjašnjenu”.

Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom svijeta prate se pažljivo, a vakcina AstraZenece i Oxforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi ta vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja proteklih je sedmica obuhvatila oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se efikasnost vakcine i njena sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje i obuhvaća hiljade ispitanika i može trajati nekoliko godina.

New York Times izvijestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list, i sad bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanom vakcinom.

Direktor zaklade Welcome Trust Jeremy Farrar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže kako su privremeni prekidi ispitivanja vakcina uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na cjepivo, kao i da taj nadzor bude neovisan.

“Ključno je da se svi podaci objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora imati potpuno povjerenje da su vakcine sigurna i učinkovita te da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije”, dodaje Farrar.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button