Bosna i Hercegovina

Pandemija nije utjecala na preventivne preglede dojki u BiH, ali nedostaje svijesti o njihovoj važnosti

U razgovoru predsjednica Udruženja Renesansa, Selma Lučkin je kazala kako su se na samom početku pandemije susreli s određenim poteškoćama kada je riječ o normalnom odvijanju preventivnih pregleda dojke, ali je dodala da je sada ta praksa ustaljena i svaka osoba uz uputnicu porodičnog ljekara može obaviti, ultrazvuk dojke ili mamografiju.

“Onkološke pacijentice imaju uredno u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti zakazane redovne preglede koji se odvijaju bez problema. Međutim, to je isti slučaj i sa ženama koje se žele preventivno pregledati, ali glavni problem je nerazvijena svijest o značaju takvih pregleda i zbog toga kroz udruženje nastojimo edukovati i na neki način utjecati na žene da naprave taj važan korak. Mlađe žene inače idu privatno na preglede i ne znam zbog čega kda im je sve dostupno u Zavodu za žene i materinstvo, ali i u svim Domovima zdravlja i kliničkim centrima”, kazala je Lučkin.

U BiH od raka dojke oboli više od 1.400 osoba, to su najčešće mladi

S obzirom na to da u našoj državi ne postoji zvanični registar oboljelih od karcinoma dojke, nezvanična statistika ukazuje na to da na godišnjem nivou više od 1.400 osoba oboli od ove maligne bolesti, a najmanje 140 izgubi bitku s njom.

Kako je dodala naša sagovornica, smrtnost od ove bolesti je nažalost velika, a posebno zabrinjava činjenica da se starosna dob pomjerila i da više ne obolijevaju žene od 45 i više godina, već da rak dojke dobijaju djevojke u 30-im i mlađe.

“Trenutno je u Kantonu Sarajevo registrovana najmlađa osoba od 26 godina koja je oboljela od karcinoma dojke, operisana je, ali nažalost se ne osjeća dobro. Razlog pomijeranja te dobne granice je najčešće povezan s genetikom, ali nažalost živimo i veoma stresan život kojim su mladi najviše izloženi. Želim naglasiti da je sada karcinom moderna bolest, niko zbog toga nije obilježen niti odbačen jer rak nije zarazna bolest”, navela je.

Lučkin je dodala da je osim kod žena bitno i kod muškaraca buditi svijest o preventivnim pregledima dojke.

“Nažalost u porastu je i broj oboljelih muškaraca od raka dojke i u Kantonu Sarajevo su registrovana takva dva pacijenta. Obojica su operisana i jedan je čak nakon dugo godina i operacije imao recidiv raka i ponovo je operisan. Bitno je naglasiti da se rak dojke može uspješno tretirati i izliječiti ukoliko se na vrijeme otkrije, ali opet s druge strane, ljudi rijetko odlaze na preventivne preglede jer su simptomi podmukli i gotovo su neprimjetni pa onda kada se primijete neki od njih obično već bude kasno. Zato bih svakoj ženi, pogotovo mlađima, preporučila da redovno radi ultrazvuk dojke i ide na ginekološke preglede jer im to može spasiti život”, pojasnila nam je Lučkin.

Nije bilo nedostatka lijekova za vrijeme pandemije

I naša sagovornica je jedna od žena koja se i dalje bori s ovom bolešću. Kako nam je ispričala, prije nešto više od 11 godina je slučajno na kontrolnom pregledu otkrila da ima rak dojke.

“Tada sam imala 34 godine i redovno sam odlazila na preglede, ali sam slučajno otkrila iako nisam imala genetske predispozicije što preporučujem svakoj ženi koja ih ima da se onda kontroliše na svakih šest mjeseci. Prvo sam se pitala zašto se to moralo meni desiti, nakon toga sam imala operaciju i jednostavno taj segment mog života je urezan u pamćenje i sve što nisam znala naučila sam u kontaktu sa ženama koje su se borile s ovom bolešću i bila sam disciplinovana i slušala ljekare. Osim toga najvažnije je da to psihički podnesete i da imate podršku porodice, prijatelja i psihološkog savjetovališta”, istakla je Lučkin.

Statistika je poražavajuća i na svjetskom nivou. Kako je navela Lučkin, prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registruje 1,38 miliona novooboljelih od raka dojke. Istovremeno godišnje se registruje 458.000 smrti čiji je osnovni uzrok rak dojke.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rak dojke navodi kao najčešći zloćudni tumor žena širom svijeta, kako u razvijenim tako i zemljama u razvoju. U zemljama u razvoju zadnjih godina broj novooboljelih od raka dojke je u stalnom porastu.

“To su zvanični svjetski podaci koji su u potpunosti tačni te je i u njima također navedeno da su mlađe osobe najpodložnije ovom oboljenju. Shodno tome, bolest je naprednija i brže se razvija i metastazira kod mladih osoba jer im je ubrzan metabolizam i hormoni su i dalje aktivni”, dodala je.

Kada je riječ o medicinskom tretiranju raka dojke i dostupnim lijekovima, Lučkin je istakla da se oni inovativni ne nalaze na listi koja ide preko Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja jer postoje prioriteti ko ih može dobiti.

“Voljela bih da svi ti inovativni lijekovi budu na listi i da svakom pacijentu budu dostupni. Kada je riječ o onkološkim lijekovima, za vrijeme pandemije smo imali uredno dostupne i tablete i kemoterapije. Ta je informacija veoma bitno jer svaka osoba koja je pročita znat će da postoji lijek i da se može problem riješiti, samo je bitno da budu odgovorni i svjesni da su pregledi u ovom slučaju ključni”, zaključila je Lučkin na kraju razgovora.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button