Bosna i Hercegovina

Slučaj radijacijskog incidenta u Sarajevu sve bizarniji: Na lokaciji aktivna tri bunara

Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještavaju javnost kako su poduzeli sve potrebne aktivnosti na zaštiti zdravlja stanovništva, nakon što je iz Centra za zaštitu od zračenja Federacije Bosne i Hercegovine potvrđeno da je na lokalitetu pogona bivšeg preduzeća „Energoinvest TAT“, u Tvorničkoj ulici na Stupu došlo do curenja izotopa Cz-137.

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ dobili su informaciju da se na pomenutoj lokaciji nalazi druga vodozaštitna zona izvorišta Stup, na kojoj su aktivna tri bunara, čiji je kapacitet osam litara u sekundi.

Voda je odmah data na analizu parametara radioaktivnosti Centru za zaštitu od zračenja, a tokom sutrašnjeg dana bi trebao biti završen njihov izvještaj.

S tim u vezi, iz Zavoda za javno zdravstvo KS navode kako oni redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove djelatnosti, te napominju da do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Iako je ovaj problem u nadležnosti Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost,ali s obzirom da se radi o potencijalnoj ugroženosti zdravlja stanovništvau čitav proces koordinacije i nadzora su uključena sva resorna ministarstva Vlade Kantona Sarajevo i nadležne institucije - Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Kantonalna uprava civilne zaštit, te stručne instuticije.

Zbog hitnosti, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u ime Vlade KS će zatražiti izvještaj Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost o samom incidentu, kao i o poduzetim i planiranim aktivnostima, te procjenu ugroženosti zdravlja ljudi i okoliša u odnosu na oslobođenu radioaktivnost.

“Također će biti nastavljeno obavještavanje stanovnika Kantona Sarajevo o svim eventualnim promjenama vezanim za nastalu situaciju”,  , navodi se u saopćenju Press službe Vlade KS.

Inače, izotop Cs-137, koji je pronađen na lokalitetu pogona bivšeg preduzeća Energoinvest TAT je visoko radioaktivni izotop. On je bio jedan od glavnih uzročnika radijacije u Černobilu. 

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button