Bosna i Hercegovina

Sarajevska škola ukinula produženi boravak jer nemaju novca, ministar poručuje da nije nadležan

Prije nekoliko dana ovim povodom Vijeće roditelja JU OŠ Mehmedalija Mak Dizdar poslalo je dopis Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Tražili su 1.600 KM, kako bi se mogao nastaviti produženi boravak u njihovoj školi, ali kada nisu dobili odgovor Ministarstva, bili su primorani da ga ukinu.

U bezizlaznoj situaciji tako su se našli mnogi roditelji, učitelji, direktori…

“Ne možemo da radimo produženi boravak, primorani smo da ga ukinemo. Danas nam je bila inspekcija, imamo po desetero djece u grupi, jednostavno ne možemo da im obezbjedimo boravak poštujući te standarde. Ne možemo da izađemo iz ove kože, a da ne povrijedimo prava roditelja, djece ili uposlenika”, govori Nukić.

Roditelji su, nastavlja, bili pristali da plaćaju 200 KM, a da djeca nemaju obrok u produženom boravku, kako bi obezbjedili potrebnih 1.600 KM, međutim, propisi to ne dozvoljavaju, jer je cijena boravka određena posebnim normativnim aktima.

“Nemamo izlaza iz ove situacije. Istina, Ministarstvo obrazovanja ranije nije imalo veze s finansiranjem, ali prije su bile veće grupe i produženi boravak je finansirao sam sebe, ali sredstva su nam sad smanjena rebalansom, manje su grupe. Mi imamo prostor, ali učiteljice se ne mogu platiti po ovim standardima i to je problem”, pojašnjava Nukić.

S druge strane, ministar nauke i obrazovanja KS Anis Krivić kaže kako njegova dužnost nije da obavlja posao direktora te da zakonski nije dužan sufinansirati produženi boravak.

“Svaka škola koja ima organizovan produženi boravak, ima i potrebu za produženim boravkom. Jasni su mi zahtjevi roditelja OŠ Mehmedalija Mak Dizdar, ali isto tako važno je znati na koji način se organiziraju produženi boravci u osnovnim školama, a njih organizira direktor te škole i školski odbor, dakle samu cijenu određuje školski odbor. Ministarstvo obrazovanja jeste nadležno za provedbu Zakona, ali ne i za subvencije. Ministarstvo nikad nije subvencioniralo rad produženih boravaka, niti tako nešto ima smisla, jer mi nismo nadležni”, govori Krivić.

Poručuje kako postoje normativi koje moraju poštovati.

“Mi smo direktore škola obavijestili o načinu realizacije nastave, sa Zavodom za javno zdravstvo smo donijeli odluku o epidemiološkim mjerama. U ovom trenutku nema smetnji da direktori škola i školski odbor organizuju produženi boravak. Stoga, svi direktori i roditelji moraju shvatiti da ministar i Ministarstvo radi samo ono što je u njihovoj nadležnosti, radili smo i više od toga iz razloga jer je pandemija, vanredno stanje”, pojašnjava Krivić.

Naglašava kako škole i školski odbor nemaju nikakvu smetnju da reorganizuju produženi boravak, da mijenjaju cijenu, ali da to nije obaveza ministra.

“Očekuje se da ministar radi posao direktora škole, a ja ne želim preuzeti tu odgovornost. Zašto bi ministar radio posao direktora škole? Nemam zakonsku obavezu da bih subvencionirao produženi boravak u školama. Napisao sam smjernice, ali sam shvatio da nemam tu odgovornost da se time bavim, jer se produženi boravak organizuje na nivou škole. U komunikaciji sam s mnogim direktorima i mnoge škole su reorganizirale produženi boravak i poštuju epidemiološke mjere. Postoji znači način da se organizuje produženi boravak u školama. Ovo je savršena prilika za naše direktore da pokažu kreativnost i menadžerske sposobnosti”, poručuje Krivić.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button